Chef Arabische Liga vreest burgeroorlog Syrië

Syrië glijdt mogelijk af richting een burgeroorlog. Daarvoor heeft het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, vandaag gewaarschuwd. Eveneens vandaag hebben Syrische veiligheidstroepen opnieuw het vuur geopend op duizenden betogers. Ze waren de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan overgelopen militairen die zich hebben aangesloten bij het Vrije Syrische Leger.

Rook stijgt op boven Homs. Beeld ap
Rook stijgt op boven Homs.Beeld ap

Volgens Elaraby werkt het regime van president Bashar Assad niet of slechts ten dele mee aan een plan van de Arabische Liga waar Syrië vorige maand mee instemde. 'We zijn erg bezorgd omdat er bepaalde toezeggingen zijn gedaan waar niet aan wordt voldaan', aldus Elaraby. 'Als dit doorgaat, kan het uitlopen op een burgeroorlog.'

Het plan van de Arabische Liga voorziet in het terugtrekken van de Syrische strijdkrachten en zwaar geschut uit de steden, het aangaan van gesprekken met oppositieleiders en het toestaan van journalisten en mensenrechtenorganisaties in het land. Eind december vertrok een groep waarnemers van de Arabische Liga naar Syrië om toe te zien op het uitvoeren van het plan.

Problemen
De missie wordt vanaf het begin geplaagd door problemen. Zo wordt de Syrische regering ervan beschuldigd het werk van de waarnemers te verhinderen.

Deze week stapte een van de waarnemers op. Volgens hem is de waarnemersmissie een farce, omdat de missie onder controle staat van de Syrische regering. Donderdag werd bekendgemaakt dat nog twee waarnemers vertrekken uit Syrië. Een waarnemer uit Algerije vertrekt om gezondheidsredenen en een Sudanese waarnemer keert terug naar huis om persoonlijke redenen.

Opnieuw doden
De Verenigde Naties schatten dat er meer dan vijfduizend mensen zijn omgekomen sinds de opstand in maart begon. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vielen er vandaag opnieuw doden. Veiligheidstroepen zouden een betoger in de stad Hama hebben doodgeschoten en ook in de plaats Ariha verloor een betoger het leven.

Het Observatorium meldde tevens dat er in zuidelijke provincie Daraa, de oostelijke regio Deir el-Zour en de provincie Homs geweldsuitbarstingen waren.

De vrouw van president Assad luistert met haar kinderen naar een toespraak van haar man op een demonstratie van zijn voorstanders. Beeld afp
De vrouw van president Assad luistert met haar kinderen naar een toespraak van haar man op een demonstratie van zijn voorstanders.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden