Review

Che, part two **

null Beeld

Regie: Steven Soderbergh
Met: Benicio Del Toro, Franka Potente

Che Guevera, part one, die twee weken geleden in première ging, eindigde met de revolutionaire overwinning op Cuba. In deel twee van Steven Soderberghs epos exporteert Che Guevara de revolutionaire strijd naar Bolivia. Het loopt uit op een verpletterende mislukking.

Che, part two begint in 1965 op Cuba. Guevara zit als partijleider stevig in het pluche, maar verdwijnt plotseling om in Bolivia een guerrilla te ontketenen. Met een groepje getrouwen trekt hij de jungle in, maar vanaf het begin gaat het mis. De Boliviaanse guerrillastrijders vinden de Cubanen arrogant, de boerenbevolking wantrouwt de guerrillastrijders en het Boliviaanse leger treedt meedogenloos op om een herhaling van de Cubaanse revolutie te voorkomen.

Ook Guevara's zwakke gezondheid, hij lijdt aan astma, helpt niet mee. Che, part two is een kroniek van een onvermijdelijke nederlaag. Nauwgezet toont Soderbergh in vale kleuren hoe het net rond Guevara en zijn mannen zich steeds meer sluit. Maar Guevara geeft niet op en blijft retorische praatjes houden over revolutie als 'de hoogste staat van de mensheid'.

Wat is er interessant aan Che Guevara, vroegen we ons twee weken geleden af bij Che, part one. Soderbergh voerde de guerrillastrijder op als een revolutionaire actieheld, die in de Cubaanse jungle uitstekend op zijn plaats was. Het was onvoldoende voor een interessante film.

Che, part two is iets boeiender, omdat de filmmakers hun kaarten open op tafel gooien. Met nauwelijks verholen bewondering voeren zij Che Guevara op als een man met een ideologische missie, die zich liever doodvecht in een hopeloze strijd dan op te geven. Voor hem geldt de totale overwinning of de totale nederlaag.

De filmmakers kunnen niet om Guevara's ideologische verblinding heen, maar zijn vooral onder de indruk van zijn hoge inzet: Guevara zet voor zijn ideaal zijn leven op het spel. Dat Guevara's fanatisme bijna pathologisch is, lijkt de filmmakers te ontgaan. In essentie gaat Che, part two over de vraag welke prijs we voor idealen willen betalen. Hoever willen we gaan?

Dat de filmmakers onder de indruk zijn van Che's doodsverachting, roept vragen op. Bewonderen zij iedereen die wil sterven voor zijn ideaal? Kijken zij met evenveel ontzag naar islamitische strijders als naar Guevara? Che, part two is een naïeve romantische hommage aan een ideologische fanaticus die geen boodschap had aan de realiteit. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden