Chavez via cement naar het socialisme

CARACAS - Met de inzet van het leger heeft Venezuela een Mexicaanse cementproducent genationaliseerd. De Mexicaanse firma, Cemex SA, had in Venezuela drie cementfabrieken, dertig kleinere betonfabrieken en een scheepsterminal.

De Venezolaanse regering van president Hugo Chavez had Cemex tot vannacht de tijd gegeven een akkoord te sluiten over compensatie voor zijn eigendommen, maar de twee partijen konden het niet eens worden. Daarop nam de Venezolaanse overheid de eigendommen van Cemex in beslag.

Minister van Olie Rafael Ramirez voerde persoonlijk een groep arbeiders aan om één van de fabrieken over te nemen. ''Wij nemen de productie in handen,'' zei hij in de oostelijke staat Anzoategui.

De nationalisatie van Cemex is het uitvloeisel van een decreet dat Hugo Chavez in juni uitvaardigde. Hij noemt het 'een stap op weg naar het socialisme', nadat eerder al andere sectoren genationaliseerd werden: telecommunicatie, electriciteitsvoorziening, staalproductie, oliewinning.

Twee andere buitenlandse cementproducenten, het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim, gingen gisteren wel akkoord met het bedrag dat Venezuala voor hun bezittingen wil betalen: 267 miljoen dollar voor Lafarge, 552 miljoen dollar voor Holcim. Beide bedrijven blijven als minderheidsaandeelhouder bij hun fabrieken betrokken.

Volgens vice-president Ramon Carrizalez vroeg Cemex 1,3 miljard dollar om zich uit te laten kopen. Dat was 'ver boven de werkelijke waarde', aldus Carrizalez. Venezuela zal nu zelf een taxatie laten uitvoeren en het bedrijf vervolgens 'eerlijk compenseren'.

De Venezolaanse belastingdienst maakte eerder deze maand bekend dat Cemex achterstallige belastingschulden had ter grootte van 37,3 miljoen dollar. Volgens Olieminister Ramirez was het bedrijf bovendien verantwoordelijk voor ernstige schade aan het milieu.

President Chavez heeft in een van zijn televisiespeeches gezegd dat de nationalisering van de cementsector zal bijdragen aan het dalen van de prijzen voor consumenten. Volgens hem was cement in Venezuela 'het duurst in de hele wereld'.

Dat zou te wijten zijn geweest aan het feit dat de productie in private handen was. ''Men zette de prijzen gewoon veel te hoog.'' (AP)

De nationalisatie van het cementbedrijf Cemex (foto) is het uitvloeisel van een decreet dat Hugo Chavez in juni uitvaardigde. Hij noemt het 'een stap op weg naar het socialisme'. Foto EPA/Hector Armando Herrera Beeld
De nationalisatie van het cementbedrijf Cemex (foto) is het uitvloeisel van een decreet dat Hugo Chavez in juni uitvaardigde. Hij noemt het 'een stap op weg naar het socialisme'. Foto EPA/Hector Armando Herrera
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden