Chávez luistert mee met oppositie

Chavez houdt een speech tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Foto EPA Beeld
Chavez houdt een speech tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Foto EPA

CARACAS - President Hugo Chávez van Venezuela gebruikt afgeluisterde telefoongesprekken van zijn tegenstanders in de campagne voor de lokale verkiezingen van zondag.

Manuel Rosales, de belangrijkste oppositieleider, werd op de Chávez-getrouwe staatstelevisie opgevoerd als een hypocriet die zegt op te komen voor de armen, maar zelf dure juwelen koopt.

Als bewijs geldt een vage filmopname van Rosales bij een juwelier, waarbij hij onderhandelt over de prijs. De omroep begeleidt de opnamen met beelden van Cartierhorloges en het geluid van rammelende juwelen en geldstukken.

In een andere opname is Manuel Rosales bezig met de aankoop van vee. Op de achtergrond zijn luid loeiende koeien te horen.

''Het zijn schandelijke methodes, maar ik blijf er relaxed onder,'' aldus Rosales, voormalig gouverneur van de staat Zulia. Hij maakt een goede kans zondag tot burgemeester van Maracaibo te worden gekozen, Venezuela's tweede stad. Dat resultaat zou een vernedering zijn voor Chávez. De geheime opnamen dienen mogelijk nog een doel: Rosales te kunnen arresteren op de aanklacht van corruptie. ''Rosales, die corrupte crimineel, hoort thuis in de gevangenis,'' bulderde Chávez gisteren tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij. Hij zei de politie opdracht te hebben gegeven Rosales goed in de gaten te houden.

Ook andere politici, journalisten en diplomaten merkten tot hun afschuw dat van hen gemaakte opnamen een rol spelen in de campagne van het Chávezkamp. Eén van hen is Teodoro Petkoff, een voormalige medestander van Chávez en in zijn jonge jaren een linkse guerrillero. Petkoff is directeur-hoofdredacteur van de oppositiekrant Tal Cual. Twee afgeluisterde gesprekken van Petkoff met andere journalisten werden onlangs openbaar gemaakt. Dit volgens de Chávezgezinde tv-presentator Mario Silva als 'bewijs' dat Petkoff en andere journalisten deel uitmaken van een complot tegen het linkse regime.

Silva hoopt zondag te worden gekozen tot gouverneur van de noordelijke staat Carabobo. Hij wil hoe dan ook doorgaan met zijn programma. Daarin waren onlangs geluidsopnamen te horen waarin hoge officieren een plan bespreken om Hugo Chávez af te zetten. Ze zijn gearresteerd.

De oppositie twijfelt sterk aan het waarheidsgehalte. Zouden officieren zulke gevoelige plannen bespreken via 'gewone', dus gemakkelijk af te luisteren, mobiele telefoons?
Volgens de oppositie zijn de afluisterpraktijken het bewijs dat Chávez' Venezuela een politiestaat is geworden, naar Oost-Duits of Cubaans voorbeeld.

Teodoro Petkoff gelooft het niet. Hij spreekt van 'electorale stunts' van de Chávezgezinden. ''Dit is geen land waarin organisaties als de Stasi, de Gestapo of de (Cubaanse) G2 veel macht hebben,'' zei hij in een gesprek met het persbureau Reuters. Wel is hij er zeker van dat alle telefoons op de redactie van Tal Cual worden afgeluisterd.
Chávez trachtte vorig jaar per decreet een wet in te voeren die burgers verplicht om de veiligheidsdiensten te informeren over personen die hen 'verdacht' voorkomen. Chávez trok de plannen in onder protesten van burgers.

Daarop heeft hij zijn aanhangers, vooral te vinden onder de armen, aangeraden om gesprekken van zijn tegenstanders af te luisteren. Chávez: ''Soms weten ze niet dat de ober in hun restaurant of hun chauffeur meeluistert. En die ober en die chauffeur staan aan onze kant!''
Chávez' taal wordt dreigender naarmate de verkiezingen naderen. Hij heeft al gedreigd 'tanks de straat op te sturen' in steden en deelstaten waar de verkiezingsuitslag voortijdig bekend wordt gemaakt.

Bij de vorige verkiezingen werden Chávezaanhangers gouverneur in 21 van de 23 deelstaten. Nu voorspellen peilingen een nek-aan-nekrace in minstens twaalf staten. De criminaliteit en de inflatie van 35 procent spelen Chávez parten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden