Chauffeur te water geraakte auto: ' Het leek meer een valkuil'

AMSTERDAM - Geen brief van de gemeente, geen telefoontje, niks. Daar zijn de nabestaanden van Susanna Carbajal, de vrouw die op oudejaarsavond om het leven kwam toen een auto van de Veemkade in het water terechtkwam, nog het meest verontwaardigd over.

"De familie is helemaal kapot, " zegt Alejandro Carbajal, de broer van het slachtoffer. Susanna laat een dochter van dertien achter. Haar neef Federico Cavia ligt nog altijd in coma.

De familie van Carbajal en ook de chauffeur van de auto, Emre Eskiyenenturk, stellen de gemeente aansprakelijk en nemen juridische stappen. Ook omdat de gemeente ruim vóór het ongeluk al schriftelijk is gewaarschuwd door bedrijven aan de Veemkade voor de gevaarlijke situatie.
Volgens de slachtoffers heeft de gemeente verzuimd paaltjes of hekken op de Veemkade te plaatsen. In de maanden voor het fatale ongeluk zouden al meerdere voetgangers in het water zijn gevallen. Volgens Eskiyenenturk is zelfs na afloop van het feest in oudejaarsnacht nog een voetganger van de kade gevallen. Eskiyenenturk: "Terwijl op dat feest al bekend was dat er een ongeluk met een auto was gebeurd. "
Op de fatale avond moesten de 42-jarige Carbajal - dochter van José Carbajal, als El Sabalero één van de bekendste troubadours van Uruguay - en de 27-jarige Valeria Mora, een Amsterdamse van Mexicaanse afkomst, dansen op een partyboot. De 24-jarige Eskiyenenturk, de vriend van Mora, reed over de Veemkade, voor de deur van restaurant Fifteen bij, op zoek naar de partyboot. Ook de 21-jarige neef Federico Cavia uit Uruguay zat in de auto.
Eskiyenenturk: "Voor me stond een taxi en daar wilde ik omheen rijden. Opeens greep mijn vriendin mijn arm. Ze zei: "Shit. " Op dat moment voelde ik de auto al vallen. Toen pas zag ik het water. Ik kon niet geloven dat daar water was. Het leek meer een valkuil. Van achter het stuur kijk je vooral naar het overzicht en het water leek in het donker als een weg. "
Eskiyenenturk kon ontsnappen uit een open raam, dat hij kort daarvoor had opengedraaid om de weg naar het feest te vragen. Ook een omstander, die in het water was gesprongen, kon op eigen kracht uit het IJ komen. Duikers van de brandweer moesten de andere drie passagiers bevrijden.
Susanna Carbajal overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Haar neef verkeert nog altijd in kritieke toestand. Met Mora gaat het inmiddels relatief goed en Eskiyenenturk heeft psychische klachten. Hij stelt de gemeente aansprakelijk, ook als steunbetuiging aan de nabestaanden van Carbajal. Eskiyenenturk: "Als de gemeente op die plek twee paaltjes van twee euro per stuk had geplaatst, of een lint, dan had ik het einde van de kade kunnen zien. "
Alejandro Carbajal, de broer van Susanna, heeft een advocaat ingeschakeld die van de gemeente een schadevergoeding gaat eisen.
Carbajal: "Om te beginnen voor Alomai, de dochter van Susanna. Verder moet ik waarschijnlijk definitief naar Nederland terugkeren om voor mijn moeder en Alomai te zorgen. Ook de vader van Federico moest naar Nederland komen. "

Pater Theo Beusink, oprichter van Casa Migrantes, een instelling voor Spaanstalige Amsterdammers, begeleidt de betrokken en hij heeft de nabestaanden van Carbajal in contact gebracht met Eskiyenenturk.

Pater Beusink: "Het contact is heel goed, heel mooi gelopen. Na de condoleance zijn ze bij elkaar gekomen en dat was het juiste moment. Als je het eerder doet, is het toch te emotioneel. "
Beusink: "Ik denk dat de gemeente aansprakelijk is voor dit ongeluk. Ik hoop dat ze die verantwoordelijkheid nemen zonder al te veel gevechten op juridisch niveau. " (HANS VAN DER BEEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden