Chauffeur ontvoering Insiya: 'Ik ben misleid door haar vader'
De 54-jarige Willem V. (54), die als chauffeur was betrokken bij de ontvoering van de destijds twee jaar oude Insiya uit haar huis in Watergraafsmeer, heeft maandag in de rechtszaal verklaard te zijn misleid door de vader van het meisje.
Hij dacht dat hij er goed aan deed om Insiya terug te krijgen bij haar vader Hemani.
"Hemani was heel overtuigend. Een goede prater. Insiya zou het volgens hem slecht hebben bij haar moeder," zei V., een van de drie mannen die naar woning van Insiya's oma in de Watergraafsmeer ging.
V. was benaderd door een zakenrelatie uit de wereld van beveiligingsapparatuur, waarin hij zelf ook zat, om mee te doen met deze ontvoeringszaak. V.: "Er was een verhaal van de vader dat de moeder het kind had meegenomen naar Nederland. Hij probeerde zijn kind terug te krijgen. Hij kon zijn gelijk niet halen bij de Nederlandse rechter. Ik had me erin moeten verdiepen en dat heb ik niet gedaan."
V., voorheen officier bij de mariniers, schreef het 'militaire' plan genaamd Operatie Barney en kocht de telefoons voor de andere handlangers. De neef van de vader, die op de bewuste dag met de Amerikaan Robert B. , als "deurstopper" naar de woning ging, pakte het kind op toen de oma de deur opendeed. V. stond met de auto klaar vlak voor de deur. "Ze was voor het oprapen. Wij reden met Insiya weg."
Robert B. werd intussen tegen de grond gewerkt door buurmannen toen de oma om hulp schreeuwde. Insiya werd later overgedragen aan Hemani.
Amber Alert
Op het 8 uur journaal hoorde V. die avond van de ontvoering van Insiya en het uitgedane Amber Alert. "Ik schrok daarvan. Dat Amber Alert schudde me wakker. De politie verspreidt dat niet zomaar. Mijn god wat heb ik gedaan? Ik heb me in de luren laten leggen, ben niet scherp geweest op het verhaal van de vader dat dit goed was voor het kind. Ik dacht: Ik moet mezelf melden. Dit is burgerlijke ongehoorzaamheid."
Hij zegt zich te hebben laten misleiden door het verhaal van de vader. "Ik acht mezelf als redelijk weldenkend mens de afgelopen 50 jaar. Wat bewoog me in vredesnaam om hieraan mee te doen? Daar ben ik de afgelopen twee jaar mee bezig geweest." V. zat net in lastige situatie met zijn werk - hij werkte 16, 17 uur per dag - en had veel privébesoignes.
"Ik was mantelzorger voor mijn ouders, had te maken met werkdruk, deed allerlei klussen en was toen minder kritisch. Ik heb er veel spijt van," zegt V. met gebroken stem. "Ik heb het later mijn vrouw en kinderen verteld. Zij waren in shock."
Voor zijn deelname kreeg hij 20.000 euro. Maar het ging hem niet om geld, zegt hij. Het geld gaf hij aan de politie. "Het was besmet geld," zegt V.
Verdachten blijven weg
De ontvoeringszaak begon maandagochtend met een vrij uitzonderlijk verhoor: dat van een rechter-commissaris. De rechtbank wilde weten waarom het zo lang duurt om de vader van Insiya, tevens verdachte, in deze zaak te horen.
De rechter-commissaris, rechter Ronny van de Water, stelde dat er tientallen verzoeken zijn uitgegaan om Hemani te horen. Ook zijn er rechtshulpverzoeken gedaan. Advocaat Gerard Spong van Hemani had gezegd dat zijn cliënt bereid zou zijn een verklaring af te leggen en vragen te beantwoorden.
Van de Water: "Ik kan geen inschatting maken of hij gehoord kan worden. Uit informele contacten hebben we de hoop gevestigd dat we een stap verder zijn dan tot nu toe. Het is koffiedik kijken. Maar ik maak mijn agenda vrij als het zover is."
Pogingen om Hemani als getuige te horen liepen tot nu toe op niets uit, maar de rechtbank wil dat een laatste poging wordt ondernomen. Het proces is daarom gedeeltelijk uitgesteld. Zij zal de komende twee dagen wel de feiten in het dossier bespreken, maar tot een afronding van de zaak, inclusief strafeisen, komt het pas in mei volgend jaar.
In mei worden drie zittingsdagen gepland om aanvullend te kunnen reageren op de verklaringen van Hemani. Ook wordt intussen geprobeerd de zevende verdachte, de neef van de vader, te horen.
Vier verdachten waren maandagochtend vanwege alle media-aandacht voor de zaak niet gekomen. Alleen Daniel C. (53) en dus chauffeur Willem V. (54) waren erbij aanwezig.
Geld nodig
Daniel C. (53), een kennis van medeverdachte S., zegt dat hij niet benaderd is om Insiya met haar vader te herenigen. "Ik was bezig met een ProRail-project. En ik hoorde dat Hemani rijk was. We hadden geld nodig."
Op de vragen van de rechter gaf C., die door andere verdachten de organisator van de Operatie Barney wordt genoemd, geen antwoord. "U bent het brein van het verhaal," zegt men. Maar C.'s enige antwoord op alle vragen was: "Geen commentaar."
In operatie Barney stond geschreven wie welke taak had. In dat plan stond dat D.C., ook wel de Mexicaan genoemd, de organisator was. C. wil slechts excuses maken aan betrokkenen en dat is het enige wat hij kan doen, liet hij eerder in een verklaring weten.
Hij is via Amerika uitgeleverd aan Nederland. Hij woont in Amerika en werkt als leidinggevende in telecom-business en is opgeleid als ingenieur. Hij probeert zijn leven weer op de rails te krijgen en wil weer telegrafiebedrijven opzetten.
Hoe C. op de ontvoeringszaak terugkijkt? "Het is wat het is. Het is gebeurd." Spijt heeft hij wel. "Ook van wat het kind is overkomen."
De voorlopige hechtenis van C. wordt opgeheven.
Frederik S. (60) en zijn dochter Lizzy S. (26) konden of wilden geen vrij vragen voor de rechtszaak.
Bedreigd
Advocaat Nancy Dekens van Frederik S. (60): "Hij heeft geen vrij kunnen krijgen. Zijn baas weet niet van de zaak. Hij heeft last van alle media. Hij is bedreigd. Op sociale media heeft het enorme vlucht genomen. Hij heeft angst, ook om in beeld te worden gebracht."
De advocaat van Lizzy S.: "Mijn cliënt heeft zojuist een baan aanvaard. Zij kiest ervoor haar baan te behouden. Het was geen strategische keuze. Zij heeft ook last van media-aandacht."
De rechter was niet erg content met het wegblijven van vier van de zes verdachten. "Er staat veel op het spel. Je kunt toch een vrije dag nemen van je werk," aldus de rechter.
Moeder
Nadia Rashid, de moeder van Insiya, woonde de rechtszaak met haar broer en moeder bij en haar advocaat Peter Plasman.
De destijds twee jaar oude peuter werd in september 2016 met geweld uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd en naar India gebracht. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader, die de hoofdverdachte in de ontvoeringszaak is.
De ouders van Insiya liggen al jaren in scheiding maar woonden in India. Moeder Nadia Rashid vertrok eind 2014 met haar dochter naar Nederland.
Tijdens een eerdere pro forma zitting bepaalde de rechter dat de twee Amerikaanse verdachten Robert B. en Daniel C. de rechtszaak in eigen land mogen afwachten. De 49-jarige B. kwam al eerder vrij, maar werd in januari opnieuw gevangengezet toen hij met een smoes probeerde een nieuw paspoort te krijgen. Zijn voorarrest is opgeheven omdat het anders langer dreigt te gaan duren dan een eventuele straf, aldus de rechtbank.
Daniel C. (53) zat in de Verenigde Staten al maandenlang vast. Hij werd in maart uitgeleverd aan Nederland en hier kort daarna door de onderzoeksrechter al onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.