Chauffeur die Mare Welkers doodreed: 'Ik weet niet meer wat plezier is'

Jasmin M., de 22-jarige taxichauffeur van Uber die Mare Welkers doodreed op de Molukkenstraat, kan zich weinig herinneren van het ongeluk. 'Het gebeurde in een flits.'

Josien Wolthuizen
Het slachtoffer, Mare Welkers Beeld Archief
Het slachtoffer, Mare WelkersBeeld Archief

Wat Jasmin M. nog wel weet van het fatale moment? "Een klap. Het eerste wat ik merkte was een klap. Het gebeurde in een flits. Ik kan met geen woord omschrijven hoe snel het is gegaan."

M. moest zich woensdag voor de rechtbank verantwoorden voor het veroorzaken van het fatale ongeval op 31 maart 2017 in de Molukkenstraat waarbij de 22-jarige juf Mare Welkers om het leven kwam.

Al bij aanvang van de zitting, die door tientallen familieleden, vrienden en kennissen van Welkers werd bijgewoond, rees van de verdachte een beeld van een gebroken, eenzame jongeman. Hij huilde tijdens de zitting haast onafgebroken. "Ik weet niet meer wat plezier is," zei hij tegen de rechters.

Dat was tot het moment van het ongeluk wel anders. M. schetste in een verklaring een beeld van een probleemloze jeugd. "Ik ben altijd een jongen geweest die nadacht over zijn studie en toekomst. Ik haalde goede cijfers op het vwo, werd voorleeskampioen van Flevoland." Via de media hoorde M. over Uber. Hij zocht een baantje om zijn studie te bekostigen. "Het werk was flexibel en het betaalde redelijk voor mijn leeftijd."

Piekmomenten
M. leerde al snel de mores van Uber kennen. Hij reed op piekmomenten en sliep tussendoor. De dag en nacht voor het ongeluk was het ook zo gegaan. M. had tot 1 uur 's nachts ge­reden, toen een paar uur geslapen en stapte vervolgens om 5 uur 's ochtends weer in de auto om een klant naar Schiphol te brengen.

Na die klus reed hij naar Oost, waar op dat moment volgens de Uberapp de meeste vraag was naar ritten. In de Molukkenstraat had hij weinig te zoeken, maar hij reed wel vaker rondjes in afwachting van een nieuwe klant. Vlak voor de kruising met het Javaplein moest hij wachten achter een lijnbus. "Ik bleef eerst stilstaan achter de bus. Toen heb ik iets besloten wat ik nooit had moeten doen. De bus inhalen."

Volgens het Openbaar Ministerie bleef M., die bij de inhaalmanoeuvre een doorgetrokken streep passeerde, daarna met 52 kilometer per uur op de verkeerde weghelft rijden. Dat Welkers op dat moment vanuit de Bali­straat de Molukkenstraat overstak, zag hij niet, hoewel ze volgens berekeningen van de verkeerspolitie 2 seconden te zien was. Welkers kwam met haar hoofd op de auto terecht, met zwaar hersenletsel tot gevolg. Ze overleed later in het ziekenhuis.

Gewetenloos
De ouders en zus van Welkers maakten van hun spreekrecht gebruik om een punt te maken tegen Uber. Ze nemen het M. kwalijk dat hij onvoorzichtig reed, maar dat Uber nooit zijn verantwoordelijkheid heeft genomen na het ongeluk, noemen ze 'gewetenloos'. Volgens hen zou het bedrijf niet met jonge chauffeurs moeten werken.

Het feit dat ze worden aangestuurd door een app zorgt dat ze zich bovendien schuldig maken aan een 'doorlopend delict'. De familie hoopt ook dat het bedrijf iets doet tegen het doelloos rondrijden in afwachting van een nieuwe rit. Dat M. niets te zoeken had in de Molukkenstraat maakt de dood van van Mare voor hen nóg zinlozer.

De officier van justitie stelde dat er in dit soort zaken 'alleen maar slachtoffers zijn'. "Niemand heeft dit ongeluk gewild, het verdriet van verdachte is invoelbaar. Toch heeft hij schuld aan de dood van Mare Welkers. Haar dood had bij zorgvuldig handelen voorkomen kunnen worden." Tegen M. is 240 uur werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar geëist.

De uitspraak is op 14 november.

Een dag voor de rechtszaak sprak Het Parool met de ouders en zus van Mare Welkers. Lees het hier: Familie doodgereden juf: 'Verbied jonge chauffeur'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden