Plus

Charmeoorlog in partycentrum De Zoete Inval om gemeentefusie

Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen presenteerden zich gisteren in Haarlemmerliede aan de inwoners van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude als ideale fusiepartner. Er werd volop gelonkt.

Patrick Meershoek
Het strijdtoneel: partycentrum De Zoete Inval. Beeld Google Streetview
Het strijdtoneel: partycentrum De Zoete Inval.Beeld Google Streetview

Velsen had eerder deze week in Haarlemmerliede en Spaarnwoude huis aan huis een valentijnskaart laten bezorgen. Haarlemmermeer had de eerstelingetjes meegenomen, het koekje dat verder alleen verkrijgbaar is bij bakkerij Gorthuis.

En Amsterdam? Amsterdam had Femke van der Laan meegenomen, voor de gelegenheid gestoken in een jurk die zij niet draagt als zij de boodschappen doet. Anders gezegd: het was charmeoorlog in partycentrum De Zoete Inval waar de drie overgebleven kandidaten voor een fusie met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gisteren de gelegenheid kregen zich te presenteren aan de lokale bevolking.

Velsen in het grill-restaurant, Haarlemmermeer in de Hansje Brinkerzaal en Amsterdam - op volle sterkte aanwezig met de burgemeester en vier wethouders - in de Spaarnezaal. Drie totaal verschillende sferen. Velsen bleef maar tropische cocktails schenken, en ondertussen vertelde burgemeester Frank Dales dat zijn gemeenteraad geen stap zet zonder de bevolking te consulteren.

Spectaculair groengebied
In een promotiefilm kwam Velsen zelf aan het woord. Die zei rare dingen zoals: ik ben een stad die nooit slaapt en altijd droomt. Niemand wilde op de gehuurde Solex plaats nemen voor een foto met de burgemeester. Droom rustig verder, Velsen.

Haarlemmermeer lijkt een kansrijke kandidaat als gemeente met 26 kernen. Daar kunnen er gerust nog een paar bij, en de dorpen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude weten dat ze ook in dat grotere verband met rust zullen worden gelaten.

Er zijn plannen voor een spectaculair groengebied voor recreatie en festivals, maar dat komt heel ver weg, onder Hoofddorp. Het resultaat van een fusie is een groene buffer tussen Haarlem en Amsterdam, zo laat een kaart zien die Haarlemmermeer heeft laten maken. Haarlemmermeer belooft behoud van rust en groen, en dat staat stijf bovenaan het wenslijstje van de ruim vijfduizend inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

null Beeld
Beeld

Papieren en annexaties
De gemeente is groot in oppervlak, en dat betekent dat er in de verschillende kernen ook verschillend wordt gedacht over de beste fusiepartner. Haarlemmerliede kijkt richting Haarlem.

Haarlem viel eerder af vanwege de zorgelijke financiële positie en een voorkeur voor een splitsing van de fusiepartner. De gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude wilde daar niets van weten, maar de inwoners hebben zich bij dat besluit nog niet neergelegd.

Een recente peiling maakte in elk geval duidelijk dat de inwoners van Spaarnwoude nog eerder aansluiting zoeken bij Noord-Korea of Oezbekistan dan bij Amsterdam. De hoofdstad heeft slechte papieren, en dat heeft alles te maken met de grote annexaties uit het verleden.

Amsterdams met humor en vaart
Burgemeester Eberhard van der Laan snapt het wantrouwen en benadrukt in zijn gesprekken met de dorpelingen dat Amsterdam niet meer de kannibaal van vroeger is. "We vinden jullie fantastisch, maar we jagen niet achter jullie aan. Welk besluit jullie ook nemen, wij vinden het prima." Die ontspannen houding neemt niet weg dat Amsterdam wel degelijk zijn best doet om de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude het hof te maken.

De burgemeester en de wethouders, elk aan een tafel met een tiental toehoorders, spreken alsof het verkiezingstijd is. Op zijn Amsterdams, met veel vaart en humor. Van der Laan: "Wethouder Kock saneert onze financiën, maar daar heeft hij liever geen vragen over." Of het Amsterdam gelukt is voldoende harten te winnen, moet eind van deze maand blijken. Op 28 juni moet de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude de knoop doorhakken.

Een zware opdracht, want elke optie heeft voor- en tegenstanders en elk besluit kan op kritiek rekenen. "Het is nu aan de raad," zegt burgemeester Pieter Heiliegers. "Er komt ook geen voorstel van het college. Onze raadsleden moeten er helemaal zelf uit zien te komen."

Van der Laan zet zijn beste beentje voor. Beeld Patrick Meershoek
Van der Laan zet zijn beste beentje voor.Beeld Patrick Meershoek

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden