Charlie Hebdo krijgt omstreden prijs in New York

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft in New York de prijs voor de vrijheid van meningsuiting gekregen van de schrijversvereniging PEN. Daar waren niet alle schrijvers het mee eens. Zes prominente auteurs boycotten het gala waar de prijs werd uitgereikt. Meer dan 100 schrijvers tekenden protest aan in de vorm van een brief aan PEN.

Hoofdredacteur Gerard Biard van Charlie Hebdo neemt de prijs in ontvangst. Beeld getty
Hoofdredacteur Gerard Biard van Charlie Hebdo neemt de prijs in ontvangst.Beeld getty

Directeur Andrew Solomon van PEN zei tijdens de uitreiking dat PEN zich inzet voor 'de verdediging van mensen die zijn vermoord voor het gebruiken van hun recht op meningsuiting'. Daarmee doelde hij op de terreuraanval op Charlie Hebdo in januari waarbij 12 mensen om het leven kwamen.

De prijs is een weerspiegeling van het feit dat de redactie niet toegeeft aan geweld, aldus Solomon. Hoofdredacteur Gerard Biard van Charlie Hebdo nam de onderscheiding in ontvangst. Hij zei dat het sterkste wapen van religieuze extremisten angst is.

Extremisten ontwapenen
'Ze willen niet dat we schrijven en tekenen. We moeten schrijven en tekenen', zei Biard. 'Ze willen niet dat we denken en lachen. We moeten denken en lachen. Ze willen niet dat we in debat gaan. We moeten in debat gaan.' Hij zei dat op die manier de extremisten kunnen worden ontwapend.

Schrijvers die de prijs liever niet naar Charlie Hebdo zagen gaan, stellen dat PEN blind is voor de 'culturele arrogantie' van de Franse natie. Die zou te weinig rekening houden met de grote minderheid van moslims in dat land.

Het gala was streng beveiligd door onder meer politieagenten, antiterrorisme-eenheden en politiehonden. De beveiliging werd opgeschroefd, nadat zondag extremisten een aanslag hadden gepleegd op een bijeenkomst in Texas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden