Update

Charlie Hebdo in mum van tijd uitverkocht in Amsterdam

De nieuwste editie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vloog vanochtend de winkels uit in Amsterdam. Het weekblad was bij veel boekhandels en kiosken in een mum van tijd uitverkocht.

Exemplaren van Charlie Hebdo bij Scheltema in Amsterdam Beeld ANP
Exemplaren van Charlie Hebdo bij Scheltema in AmsterdamBeeld ANP

Bij Athenaeum stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend. 'We hebben veertig exemplaren binnengekregen van Charlie Hebdo, 500 mensen hebben gereserveerd. De eerste veertig die zich bij ons meldden, krijgen een exempaar', aldus een medewerker van Athenaeum. Nog steeds worden ze veel gebeld en lopen er mensen binnen om te vragen naar het blad.

'Het was een gekkenhuis, het liep echt storm', zei een woordvoerder van AKO. Het concern is verantwoordelijk voor de verkoop van een groot deel van de totale Nederlandse oplage van vijfhonderd exemplaren.

Boekhandels CS
De vestigingen gingen al vroeg open. Bij boekhandels op Amsterdam Centraal Station stonden tientallen mensen in de rij om een exemplaar te scoren. Toen de winkels om 06.30 uur opengingen, was het blad binnen een paar minuten uitverkocht. Eén filiaal had 25 exemplaren ingekocht en moest de laatste wachtenden in de rij teleurstellen. 'Gezien de geringe oplage in Nederland was dat onvermijdelijk', aldus AKO-directeur Sjaak Mark.

Ook bij zo'n negen Bruna-winkels stonden er rijen en ging het blad rap over de toonbank. 'De exemplaren waren binnen tien minuten weg', zei een woordvoerster.

Scheltema kreeg tien exemplaren toebedeeld. Ook daar moest gereserveerd worden. De Franse boekhandel Le Temps Retrouvé in Amsterdam had vijftien exemplaren op de kop weten te tikken via vrienden in Parijs, die ook al allemaal zijn verkocht.

De verkoop van het blad had volgens AKO veel voeten in de aarde wat betreft veiligheid van klanten en personeel. Zo waren er bij de verkooppunten op Schiphol marechaussees aanwezig die een oogje in het zeil hielden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden