PlusKlapstoel

Charles Urbanus: 'We zijn niet allemaal Ajax'

Charles Urbanus (1955) is oud-honkballer en honkbalcoach. Hij stopt als hoofdcoach van Amsterdam Pirates om zich te volledig te richten op zijn werk bij Topsport Amsterdam.

Lorianne van Gelder
Charles Urbanus op de klapstoel Beeld Harmen de Jong
Charles Urbanus op de klapstoelBeeld Harmen de Jong

Watergraafsmeer
"De Bredeweg. Klein straatje, klein woninkje. Wel met een gangetje om met mijn vader een balletje in te kunnen gooien. Het was dicht bij OVVO, de honk- en voetbalclub aan de Kruislaan, tegenover de Jaap Edenbaan. Daar speelden mijn vader en oom ook."

"Ik honkbalde én voetbalde daar. Ik was er jaarrond. Er stond een biljart en een flipperkast. Het was een soort tweede huis. Ontzettend gezellig. In de winter schaatsten we op de Jaap Edenbaan. Een feest."

"Na de Bredeweg woonden we op de Amsteldijk. Ik zat op de hbs, nu het Berlage Lyceum. Op zaterdagochtend werd er nog les gegeven en zaterdagmiddag ging ik honkballen. Als ik even tijd had ging ik naar de club. Ik vond voetbal ook heel leuk, maar toen ik vijftien werd, moest ik kiezen en is het honkbal geworden."

Honkbalgeslacht
"Drie generaties speelt onze familie al op het hoogste niveau. We zijn allemaal Europees kampioen geworden. Dat geldt voor mijn vader Han Urbanus, voor mij en voor mijn zoon Nick."

"Ik vind het bijzonder dat het drie generaties is, terwijl ik nooit het idee heb gehad dat mijn ­vader druk zette om mij aan het honkbal te krijgen. Met Nick is het volgens mij hetzelfde. En ik heb hem vanaf het begin ook mogen coachen."

Honkballand
"Honkbal is in Nederland zeker een belangrijke zomersport, met Italië zijn we altijd de nummer 1 of 2 van Europa. Mijn vader was de eerste Nederlandse honkballer die naar Amerika ging en een uitnodiging kreeg om bij San Francisco Giants stage te lopen."

"Toen mijn vader terugkwam uit Amerika, had hij op 16mm-film allemaal instructiefilmpjes meegekregen, die hij in het land ging vertonen. In 1958 is een prachtig EK gehouden. Nederland-Italië, tjongejonge. Het zat volgepakt met toeschouwers aan de Kruislaan."

"Inmiddels zijn tientallen Nederlanders en Nederlandse Curaçaoënaars in Amerika gaan honkballen. Met het nationale team zijn we in 2011 wereldkampioen geworden. In een tijdsperiode van 50 jaar heeft het honkbal zich enorm ontwikkeld."

American Dream
"Het was zeker een droom om naar Amerika te gaan, maar het vierde jaar van de hbs ging ik niet halen door de combinatie met het Nederlands team. Daarna moest ik naar 6 atheneum en liep ik weer een jaar vertraging op. Ik wilde per se een middelbare schooldiploma, maar toen ik die eenmaal had, was ik te oud voor de overstap naar de VS."

"Mijn zoon Nick heeft wel vijf jaar in Amerika gespeeld bij Texas Rangers. Hij kwam ver, on­geveer halverwege, maar je moet een tough ­cookie zijn om het vol te houden en tot de Major League te komen."

"De concurrentie is enorm, je moet keihard trainen. In de Major League gaan ze met het vliegtuig van oost naar west, maar in de divisies eronder moet je gewoon met de bus je wedstrijden af, vaak wel 13 uur."

"Als je het haalt, kun je goed geld verdienen. Kenley Jansen is een van de Nederlanders in de Major League. Die verdient schofterig veel geld als closer, de laatste pitcher, bij Los Angeles Dodgers."

Spitball
"Heb ik nooit gegooid. Het is een bal waar je een grote klodder spuug of slijm op plakt voordat je hem gooit. De slagman heeft dan extra moeite om hem te slaan. Het is illegal maar gebeurt nog wel."

"Er zijn wel meer trucs om de tegenstander dwars te zitten. Intimidatie vooral. Trashtalk. Dan noemden ze me een papa's kindje. Of zeiden ze dat ik op een konijn leek door mijn grote tanden. Het deed me niet zo veel."

Wijvengooi
"Vrouwen kunnen fantastisch honkballen, maar het vrouwenhonkbal moet zich nog ­verder ontwikkelen. Softbal wordt al op hoog niveau door vrouwen gespeeld, maar het is net een andere sport."

"De softbal is wat groter dan de honkbal, wat eigenlijk gek is, gezien de kleinere handen van meisjes. Omdat de softbal voor sommige jonge meiden te groot en te zwaar is, slijpen zij soms een patroon in van een verkeerde worp. Dat noemen we een wijvengooi. De bal gaat dan als een soort stoot met een boogje, en komt minder ver."

Toque
"Een goeie bescherming. En nodig, zeker als je ambities hebt om later kinderen te krijgen. Ik geloof dat de toque er snel is gekomen. Er werd steeds harder gegooid en geslagen, de velden zijn niet altijd even goed, en dan kan die harde bal een vervelende stuit maken. Die wil je dan niet in je kwetsbare delen hebben."

Pitcher
"Ik was een goede werper, maar ik wilde ook op ­andere posities spelen. Mijn vader was het niet altijd met me eens, het was ons enige conflict. Hij vond dat ik helemaal voor pitcher moest kiezen, omdat ik op andere posities geblesseerd kon raken. Dat advies heb ik niet opgevolgd, werd juist allrounder."

"Ik heb overal in het veld gespeeld, alleen catcher is niets voor mij. Zittend op je hurken komen dan de hele tijd ballen van wel 120 kilometer per uur op je af. En er staat ook nog iemand met een knuppel voor je te zwaaien. Ik vond dat een beetje eng."

Phil Jackson
"Geweldige coach, een grootheid in het basketbal. Hij was niet alleen de coach van Michael Jordan in zijn hoogtijdagen, hij schreef ook acht boeken. Ik heb ze allemaal verslonden. Een van zijn beste adviezen is dat je als coach altijd het hele team moet zien en dat je moet weten wat je met elke speler wil."

"Je hebt niets aan een team waarbij vijf spelers altijd op de bank zitten. Een fantastische speler als Jordan hebben is mooi, maar uiteindelijk draait het om hoe goed de spelers als team het doen."

Topsport Amsterdam
"Het bedrijf dat ik mede vorm heb mogen geven 25 jaar geleden. Het is opgericht uit twee aparte stichtingen, één voor de begeleiding van sporters en één voor de organisatie van evenementen."

"We begeleiden talenten en olympische sporters en organiseren evenementen. We hebben gewerkt aan de coolste baan in het Olympisch Stadion, de EK atletiek en de Swim Cup."

"Amsterdam heeft een kalender vol prachtige sportevenementen. Maar het is voor ons een uitdaging ook het nieuwe college te overtuigen van de functie die talentontwikkeling, sportverenigingen en topsport in de stad vervullen."

"We zijn niet allemaal Ajax. De meeste sporters proberen het beste uit zichzelf te halen, in ­combinatie met werk of studie."

Wim Kok
"Een enorm verbindende en charismatische persoonlijkheid naar wie ik met bewondering heb gekeken. Dat kan alleen omdat hij het respect van alle politieke partijen kreeg. Dan ben je een autoriteit."

Pirates
"Een prachtige sportvereniging, multicultureel, honk- én softbal, meisjes en jongens. Ik ben er 23 jaar coach geweest. Ik ga het ontzettend missen. Het kleedkamergevoel alleen al: met de jongens de wedstrijden voorbespreken, napraten, de sport gebruiken om mezelf te ontplooien, maar ook de jongens te laten groeien. Ik ga de ongein, de grapjes, de trucjes missen. Ze stelden me altijd op de proef, wat me vooral ongelofelijk jong houdt."

"Ik moet nu stoppen omdat het coachen me 30 uur per week kostte naast mijn voltijdsbaan bij Topsport Amsterdam. Het was te veel. Ik ben 63 en wil dit werk goed afmaken."

Vliegvissen
"Ik houd erg van de natuur, omdat ik er rustig van word. Staren naar de rimpelingen in het water, kijken of de vissen happen. Je kunt het zielig noemen, maar we schaven de weerhaakjes af en zetten de vissen terug. Vliegvissen is mooi omdat je met de hengel ver het water in kunt werpen. De worp is anders dan met honkbal, maar het komt een beetje op hetzelfde neer."

Olympische Spelen
"Honkbal hoort er, want het is een ongelofelijk mondiale sport, omdat het in alle werelddelen op hoog niveau wordt gespeeld. Sinds 2008 is het niet meer op de Spelen geweest. De terughoudendheid zat onder meer in de grootte van de teams. Je moet toch 22 leden van elk team onderbrengen. Doping speelde ook een rol."

"Het Major Leaguehonkbal in Amerika heeft lang een eigen dopingreglement gehad dat niet aansloot op dat van het Internationaal Olympisch Comité. In Tokio in 2020 hoort honkbal er wel weer bij. Dat is maar goed ook, want het kan niet zo zijn dat er geen honkbal in Japan wordt gespeeld. Dat is zo'n waanzinnig honkballand."

Commentator
"Ik heb voor de NOS en Fox regelmatig commentaar gegeven. Ik kijk zoals ik dat als coach ook zou doen. Je moet alles signaleren en onder woorden brengen waarom een actie goed of slecht is. Fox vroeg me voor de World Series, die nu aan de gang zijn, opnieuw. Maar ik ben herstellende van een flinke bacteriële infectie. Ik ga nu niet midden in de nacht commentaar geven."

Red Sox of LA Dodgers
"De Red Sox gaan de World Series winnen. Ze hebben een heel goed team en al 108 uit 160 wedstrijden gewonnen dit seizoen. Ik heb niet echt één team dat ik steun. Het mooie aan de Red Sox is dat ze spelen in een van de oudste stadions van Amerika, Fenway Park, midden in de stad."

Yossi Eliyahoo
"Ik ken hem niet, maar daar doe ik hem mee tekort. Ik ga niet veel uit. Als ik tijd over heb, ga ik bij mijn ouders, nu 93 en 87, langs."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden