Charles Urbanus nieuwe coach Pirates

Charles Urbanus wil de selectie van Pirates met talent verrijken. Foto Henk Seppen Beeld
Charles Urbanus wil de selectie van Pirates met talent verrijken. Foto Henk Seppen

AMSTERDAM - Charles Urbanus is de nieuwe hoofdcoach van de honkballers van L&D Amsterdam (Pirates). ''Als mijn zoon Nick er problemen mee had gehad, had ik vriendelijk bedankt.''

''Een honkbalicoon als Rikkert Faneyte is moeilijk te vervangen.'' Dat zei Piratesvoorzitter John Witte vorige maand nadat hij - omdat de spelersgroep aangaf dat 'de chemie' weg was - had besloten niet verder te gaan met de oud-Major Leaguespeler en voormalig international.

Volgens Witte was er maar een kort lijstje mogelijke kandidaten. Eén van hen, bondscoach Rod Delmonico, deed in een interview een open sollicitatie. De honkbalbond liet echter weten niets te zien in een duobaan voor de Amerikaan.

Dat Delmonico niet mocht, was geen probleem. Bij Witte stond namelijk vanaf het begin één naam bovenaan het lijstje: Charles Urbanus. De oud-bondscoach en voormalig international (131 interlands) was tussen 1995 en 1997 al hoofdcoach bij de Pirates en hij werd de afgelopen twee jaar als coach met het zogeheten rookieteam van de club landskampioen.

Witte: ''We hebben behalve kwaliteit vooral naar continuïteit gezocht. Vandaar dat Urbanus met afstand bovenaan stond.'' Maar Urbanus zei niet meteen ja toen hij door Witte werd benaderd. Niet omdat het niet te combineren zou zijn met zijn drukke werkzaamheden als manager topsportontwikkeling van Topsport Amsterdam en coördinator van het pas opgestarte Centrum Topsport en Onderwijs Amsterdam. Urbanus wilde eerst weten of zijn gezin en dan vooral zijn zoon Nick het zag zitten. De zeventienjarige talentrijke binnenvelder zit in de selectie van Pirates. ''Als Nick er problemen mee had gehad, had ik vriendelijk bedankt.''

Uit een gesprek tussen vader en zoon bleek dat beiden het vooral als een uitdaging zien om straks met elkaar te werken en daarop besloot Urbanus op het aanbod in te gaan.

Hij heeft zichzelf een aantal doelen gesteld. Hij wil de vrijwel intact gebleven, ervaren spelersgroep beter maken. Daarnaast moeten jonge talentrijke spelers worden ingepast. Ook gaat hij coaches uit eigen geleding opleiden. Urbanus heeft inmiddels gesprekken gevoerd met de selectie. Hij wilde van de spelersgroep, die verantwoordelijk was voor het vertrek van Faneyte, vooral horen wat zij willen bereiken.

''Daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden. Deze groep heeft kwaliteit, maar het is zaak om door hard te werken nog beter te worden. Als dat lukt, komen de successen straks vanzelf.'' (CURT SIMONS)

Bron foto www.henkseppen.denieuwsfoto.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden