Charles Taylor veroordeeld tot 50 jaar cel

Charles Taylor, de voormalige president van Liberia, is vandaag door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in buurland Sierra Leone.

Redactie
Charles Taylor vandaag in de rechtszaal tijdens de zitting over het vaststellen van zijn strafmaat. Beeld afp
Charles Taylor vandaag in de rechtszaal tijdens de zitting over het vaststellen van zijn strafmaat.Beeld afp

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het SCSL had 80 jaar geëist. De verdediging stelde dat de straf voor de 64-jarige Taylor niet mag neerkomen op levenslang.

Taylor was afgelopen maand al door het internationale SCSL in Leidschendam-Voorburg schuldig bevonden aan het helpen bij en mede plannen van die misdaden, zoals moord en verkrachting. Die werden in een buurland van Liberia, Sierra Leone, gepleegd tijdens de burgeroorlog tussen 1991 en 2002. Taylor steunde de plegers van de misdaden en verhandelde diamanten voor hen. Zijn proces begon in 2007 uit veiligheidsoverwegingen in Nederland.

Het was de eerste keer dat een internationaal hof uitspraak deed in een zaak tegen een voormalig staatshoofd sinds het Neurenbergtribunaal kort na de Tweede Wereldoorlog.

Voorbeeldfunctie
SCSL-rechter Richard Lussick uit Samoa zei dan ook dat hij en zijn twee collega-rechters Taylor zijn officiële functie zwaar hebben aangerekend. Politieke leiders hebben immers een voorbeeldfunctie. Lussick benadrukte tijdens de zitting meermaals de ernst van de misdaden die Taylor pleegde, en de zware gevolgen die ze betekenden voor de slachtoffers en de maatschappij van Sierra Leone.

Lussick herinnerde eraan dat bij mensen ledematen zijn afgehakt door milities als de RUF. Zij kunnen niet meer werken en zijn de rest van hun leven afhankelijk van liefdadigheid. Verder herinnerden de rechters aan het trauma dat verkrachte meisjes voor de rest van hun leven tekent. Bij een incident werd de buik van een zwangere vrouw opengesneden na weddenschappen over het geslacht van de baby. Ook vermeldde de rechter een verkrachtingszaak van een meisje. Het slachtoffer werd door zeven militieleden verkracht waarna haar ogen uit haar kassen werden gedrukt. Zo zou ze later de daders niet kunnen herkennen.

Het gaat volgens de rechters om 'sommige van de verwerpelijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid', gelet op de kwetsbaarheid en het aantal van de slachtoffers. Taylor wordt tevens zwaar aangerekend dat hij tijdens het jarenlange proces geen berouw heeft getoond. Taylor zal zijn straf in Engeland uitzitten.

Verenigde Staten
Taylor zei eerder deze maand op een zitting van het hof in Leidschendam dat hij het slachtoffer is van de economische en politieke macht van de Verenigde Staten. Hij betoogde dat hij alleen maar heeft geprobeerd vrede in Sierra Leone te bewerkstelligen. De voormalige militieleider en president van Liberia van 1997 tot 2003 kreeg van het hof de gelegenheid zijn visie op het proces te geven.

Zo zouden de aanklagers volgens Taylor mensen onder druk gezet hebben en geld betaald om tegen hem te getuigen. Het plan om hem door het SCSL te veroordelen stamt volgens Taylor uit mei 2001, toen de Amerikaanse president Bush een verandering van het regime in Liberia beval.

De aanklagers hadden eerder aangegeven dat ze 80 jaar cel een gepaste straf vonden.

Vrije voeten
De rechter zei tijdens de zitting vandaag geen rekening te hebben gehouden met het feit dat Taylor getrouwd is en kinderen heeft. Ook speelde zijn leeftijd geen verzachtende rol. Taylor is 64. Zijn advocaten pleitten eerder voor een 'humane straf' waardoor Taylor nog een aantal jaar van zijn vrijheid zou kunnen genieten. Bovendien stelde de verdediging dat 80 jaar 'excessief' zou zijn, omdat onmogelijk kon aangetoond worden dat de oorlog een ander verloop gehad zou hebben als Taylor zich buiten het conflict in het buurland gehouden had.

De rechter weerlegde dat vandaag, en zei dat Taylor schuldig was aan het prolongeren en aanwakkeren van de burgeroorlog. Ook heeft Taylor een dubieuze rol gespeeld in het vredesproces. Taylor ging volgens het hof door met het leveren van munitie en wapens aan Sierra Leone in ruil voor zogenaamde 'bloeddiamenten'.

undefined

Charles Taylor. Beeld afp
Charles Taylor.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden