Plus

Charles Manson (1934-2017): zijn duivelse blik was al genoeg voor koude rillingen

Charles Manson zat al 47 jaar vast in de Corcoran State Prison, waar geen van zijn twaalf verzoeken tot voorwaardelijke invrijheidstelling waren ingewilligd. Daar was ook weinig reden toe. Zondag overleed Manson, op zijn 83ste.

Volgers van Charles Manson richtten in 1969 een bloedbad aan in Californië.Beeld Photo News

In de nachten van 9 en 10 augustus 1969 kwam er in Californië in een krankzinnig gewelddadige waas van drugs, bloed en moordzucht abrupt een einde aan het tijdperk van love en peace en van hippies met bloemen in het haar.

Die nachten brachten leden van The Family, jonge, veelal vrouwelijke volgers van de even charismatische als gestoorde zelfbenoemde sekteleider Charles Manson op gruwelijke wijze zeven mensen om het leven.

Onder hen de 26-jarige actrice Sharon Tate, op dat moment acht en een halve maand zwanger van de Poolse filmregisseur Roman Polanski, die tijdens de moord in het buitenland was.

Het nieuws schokte de wereld, vooral toen bekend werd dat de daders negentien- en twintigjarige vrouwen waren, die met het bloed van hun slachtoffers woorden als Pigs, Death To Pigs en HeaLter Skelter op muren en deuren hadden geschreven.

HeaLter Skelter, inclusief spelfout, was een verwijzing naar het nummer Helter Skelter van The Beatles, dat voor Manson in zijn totaal verknipte wereldbeeld symbool was voor een 'apocalyptische rassenoorlog' die hij wilde ontketenen.

Swastika
Manson, toen 35, werd drie maanden na de moorden, waarbij hij anders dan als opdrachtgever niet actief betrokken was, gearresteerd. Op een van de zittingen verscheen hij opeens met een kruis op zijn voorhoofd, dat hij er met een mes in had gekerfd. In de gevangenis maakte Manson van dat kruis een swastika.

In 1970 kregen hij en de moordenaressen de doodstraf opgelegd. In 1972 werd die omgezet in levenslang nadat de Hoge Raad in Californië de doodstraf had afgeschaft.

Waarom Manson die moorden liet plegen, is nooit helemaal duidelijk geworden, omdat hij daarover zelden op begrijpelijke zinnen te betrappen was.

De theorie van de rassenoorlog leek te absurd en te vergezocht. En de theorie van de wraak op platenproducer Terry Melcher, die niets zag in de nummers die Manson schreef en zong, en die een tijdlang in het huis van Tate had gewoond, leek volslagen buitenproportioneel.

Maar misschien waren beide theorieën in het brein van een doodenge psychopaat wel volkomen evident. Alleen al van zijn duivelse, priemende en hypnotische blik kreeg je koude rillingen. Het was goed voorstelbaar dat hij jonge, kwetsbare vrouwen aan zich wist te binden.

Corcoran State Prison
Charles Manson werd geboren in Cincinnati, waar zijn aan lager wal geraakte moeder hem al als kind verstootte. Na een leven in de kleine criminaliteit, veroordelingen en jaren in de gevangenis belandde hij in San Francisco, waar hij aan de rand van de hippiebeweging een eigen 'familie' stichtte, waarin het draaide om drugs en seks.

Zondag is Manson overleden, op zijn 83ste. Hij zat al 47 jaar vast in de Corcoran State Prison, waar geen van zijn twaalf verzoeken tot voorwaardelijke invrijheidstelling waren ingewilligd. Daar was ook weinig reden toe. De laatste keer had hij nog tegen de gevangenispsychiater gezegd: "I am a very dangerous man."

In de wereld van de popmuziek bleef hij tot de verbeelding spreken. Marilyn Manson leende zijn achternaam, de band Kasabian is vernoemd naar Linda Kasabian, de bestuurder van Mansons vluchtauto, en Guns N' Roses coverde in 1993 zijn nummer Look At Your Game, Girl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden