Plus

Chaotisch wielerprotest tegen 'die rotsnorfietsers'

Als een zwerm spreeuwen trokken driehonderd demonstranten vrijdag op de fiets door de stad. Voor schone lucht en andere zaken, maar vooral tegen 'die rotsnorfietsers'.

Marc Kruyswijk
De fietsdemonstratie wekte vooral ergernis bij andere verkeersdeelnemers. Beeld Rink Hof
De fietsdemonstratie wekte vooral ergernis bij andere verkeersdeelnemers.Beeld Rink Hof

Fietsers bewegen zich door de stad als spreeuwen. Het lijkt chaotisch, het ís chaotisch en toch leidt al die chaos opvallend weinig tot echt serieuze botsingen.

Fietsers - dat is het geheim zeggen wetenschappers - weten net als spreeuwen op de een of andere manier vrijwel altijd die ene uitweg te vinden. Die behendige manoeuvre te maken, die twintig centimeter vrij asfalt in te sturen, die brul te slaken waardoor de ander toch net weet uit te wijken.

Wie de pakweg driehonderd deelnemers aan de fietsdemonstratie van vrijdagavond van een afstandje volgde, herkende dat spreeuwennest onmiddellijk. Zelden zo'n chaotische demonstratie meegemaakt. Een groep stadsfietsers is een contradictio in terminis.

Nimmer is er sprake van een peloton, bij elke hoek valt de boel in brokstukken uiteen. Sommigen fietsen hard, anderen vallen bijna om, zo langzaam gaan ze. De een rijdt door rood, de ander remt al omdat het straks zomaar eens rood kan wórden en je maar beter goed voorbereid kunt zijn.

Geen eenheid
Op het Mr. Visserplein gaat het, krap één minuutje demonstrerend vanaf de Dokwerker, al mis. De voorhoede slaat rechtsaf, richting IJtunnel. Maar een deel let niet op en kart rechtdoor, het verstand op nul, de blik op oneindig. Op de Dam hetzelfde liedje. Het gezelschap telt op de Herengracht, ter hoogte van de Oude Leliestraat, al de helft minder deelnemers.

Ze mogen dan geen eenheid vormen, ze waren er maar wel mooi, de driehonderd individualisten. Om duidelijk te maken dat, ehm, tja, wat eigenlijk? Om schone lucht, zegt de een. Om meer ruimte, zegt een ander. Om die rotsnorfietsen van het fietspad af te krijgen, zegt een derde. Omdat de fiets het mooiste vervoermiddel denkbaar is, aldus een vierde.

Landelijke wetgeving
Antisnorfiets, dat was het meest gehoorde sentiment. Want Amsterdam vreest met grote vreze de ontwikkelingen in Den Haag. Om de snorfiets van het fietspad af te krijgen is landelijke wetgeving nodig. En na jaren van duwen en trekken is nog immer onzeker of die er komt.

Verkeerswethouder Pieter Litjens riep gemeenteraadsleden afgelopen week op hun landelijke collega's te overtuigen van de noodzaak in te stemmen met de maatregel, maar ook hij zei de situatie 'zorgelijk' te vinden.

Initiator Reinder Rustema, hij valt een tikje uit de toon in zijn krijtstreeppak, is het dan ook vooral om die scooter te doen, de natuurlijke vijand van de fietser. "Eén snorfiets passeert honderden fietsers op de fietspaden. Daar is gewoon geen ruimte voor en het leidt tot ongelukken." Hoeveel dan? "Dat is onduidelijk, maar iedere Amsterdammer kent wel iemand die betrokken is geweest bij een ongeluk door zo'n scooter."

Fietsforenzen ergeren zich
Ze willen een signaal afgeven, maar het is de vraag in hoeverre de demonstranten in hun opzet zijn geslaagd. De niet-demonstrerende fietsforenzen ergeren zich aan de massa fietsers op de Weesperstraat, en veel automobilisten lijken helemaal niet door te hebben dat er een actie gaande is.

De verkeersregelaars, voor de gelegenheid op huurfietsen van MacBike, hebben de grootste moeite de actievoerders te onderscheiden van reguliere fietsers. Een van hen, woonachtig in Barneveld, geeft het bijna op. "Wat een zooitje hier."

Lees ook: 'Ik voorspel verbrijzelde benen als dit realiteit wordt'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden