Chaos op Binnenhof wordt er niet kleiner op

Er wás al geen meerderheid in de Eerste Kamer voor de omstreden kabinetsplannen met de zorgpremie en nu heeft ook de Senaatsfractie van de VVD er zelf 'grote moeite' mee. Ook is het onzeker of het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring (de presentatie van het nieuwe kabinet aan het parlement) donderdag plaatsheeft, want de voltallige oppositie eist eerst meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Premier Mark Rutte bedankt PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom (R) in de Tweede Kamer na afloop van het debat over het regeerakkoord van VVD en PvdABeeld anp

En als klap op de vuurpijl zou het aantal zetels van de VVD in de Tweede Kamer volgens een steekproef van TNS NIPO nu nagenoeg halveren. De PvdA zou vijf zetels kwijtraken.

Kortom, de chaos op het Binnenhof werd er dinsdag vooralsnog niet kleiner op. Opeens groepten VVD'ers, ook uit de Eerste Kamer, 's middags op diverse plaatsen op het Binnenhof bij elkaar. Het gaat de VVD-senatoren volgens Hermans niet om het feit dat er via een inkomensafhankelijke zorgpremie aan nivellering wordt gedaan. Waar de liberale senatoren vooral grote vraagtekens bij zetten, is of de voorstellen voor de zorgpremie wel bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg.

Halbe Zijlstra, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD, deed een oproep aan de senatoren en aan iedereen die ongerust is of hij nog wel zijn huis of de auto kan betalen om te wachten tot het kabinet de plannen heeft uitgewerkt. 'Wij zijn ook kritisch. Maar we moeten niet debatteren op basis van allerlei berekeningen maar op basis van de feiten. De regering moet aan de slag en dan kunnen we aan mensen uitleggen of de gevolgen groot zijn of niet. Als ze te groot zijn, dan is dat niet in overeenstemming met het regeerakkoord.'

Kalmer
Woensdag komt het kabinet met wat meer duidelijkheid, maar of dat de oppositie genoeg is, is maar de vraag. Als die informatie als onvoldoende wordt beschouwd, wordt het debat van donderdag waarschijnlijk uitgesteld tot volgende week. Daar zouden toch al meer voorstanders voor zijn, omdat de vergadering op donderdag in één keer zou moeten worden afgemaakt (vrijdag is geen 'Kamerdag'), hetgeen de spanning nog zou verhogen. Een discussie zou volgende week wat kalmer kunnen worden gevoerd.

Ook deed Zijlstra zelf de toezegging dat als de informatie van het kabinet woensdag te weinig blijkt te zijn, hij uitstel van het debat over de regeringsverklaring steunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden