Chaos Leidseplein tot 2016

Het Leidseplein. Foto Maarten Brante Beeld
Het Leidseplein. Foto Maarten Brante

AMSTERDAM - Het duurt nog zeker tot 2016 voordat het Leidseplein is opgeknapt. Eerdere planningen gingen uit van 2015. De directie van het zojuist heropende DeLaMar Theater is teleurgesteld dat de gemeente zijn beloftes niet nakomt.

Stadsdeel Centrum bevestigt dat de opleveringsdatum doorschuift naar 2016. Bestuurder Boudewijn Oranje: ''En ook nu waarschuw ik dat 2016 een 'zachte' planning is, met een grote risicomarge. Dan moet alles goed gaan met het ontwerp, de inspraak, de voorbereidingen voor de fietsenstalling en de renovatie van de brug.''

In ruil voor de miljoeneninvesteringen in het DeLaMar Theater beloofde de gemeente haast te maken met de herinrichting van het plein. Twee weken geleden kreeg directeur Edwin van Balken van het theater de boodschap dat de planning was veranderd.

''Dat was een teleurstelling. Het is van groot belang dat het Leidseplein wordt aangepakt. Door de opening van het DeLaMar, maar ook van de Citybioscoop en de Rabozaal in de Stadsschouwburg, neemt de drukte enorm toe. Ondernemers investeren fors in het plein. Nu moeten de gemeente en het stadsdeel ook hun verantwoordelijkheid nemen.''

De vertraging is vooral het gevolg van nieuwe plannen voor de taxistandplaats op het Leidseplein: die gaat zo goed als zeker naar de Leidsebrug, bij het American Hotel. Voordat de taxi's kunnen verhuizen, moet die brug grondig worden gerenoveerd. Daarmee kan de gemeente pas in 2013 beginnen.

Zodra de taxi's zijn verhuisd, kan op de plek van de oude standplaats, bij het Kleine-Gartmanplantsoen, worden begonnen met de bouw van een ondergrondse stalling voor 2700 fietsen. Dat gebeurt op zijn vroegst in 2014. Pas daarna worden de bestrating en het straatmeubilair in orde gemaakt. (JASPER KARMAN)

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden