Chaos in Maastricht om ultrarechtse demo

Driehonderd agenten moeten in actie komen om excessen te voorkomen. Foto Loraine Bodewes Beeld
Driehonderd agenten moeten in actie komen om excessen te voorkomen. Foto Loraine Bodewes

MAASTRICHT - Bij demonstraties van de ultrarechtse Voorpost en de linkse Anti-Fascistische Aktie zijn gisteren in Maastricht tien mensen aangehouden wegens vernieling en geweldpleging. De politie voorkwam een confrontatie tussen de beide groepen.

Onder de arrestanten bevonden zich geen deelnemers aan de Voorpostbetoging. Of dit betekent dat ze allemaal tot het linkse kamp behoren, weet de politie nog niet: ''Er waren ook groepen voetbalsupporters van MVV, Roda en Fortuna en andere randgroepen aanwezig die alleen maar uit zijn op rellen,'' aldus burgemeester Gerd Leers van Maastricht na afloop. ''Mede door dit soort relzoekers is de sfeer in de stad grimmig geweest.''

Naar verwachting volgen meer aanhoudingen. Belgische bussen van Voorpost werden aan de grens bekogeld met stenen, op een plein werd een politiebusje vernield en ook werden hier stenen gegooid naar politiemensen op de fiets. De beelden die de helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) daarvan heeft gemaakt, worden bestudeerd.

Aan de demonstratie van Voorpost, in de namiddag aan de westkant van de rivier Maas, namen tweehonderd mensen deel. De precieze locatie van de Voorpostactie werd tot kort voor aanvang geheim gehouden uit angst voor een confrontatie met deelnemers van een tegenbetoging. Dit protest van de Anti-Fascistische Aktie (AFA), dat eerder op de middag op de oostelijke Maasoever plaatsvond, telde ruim driehonderd deelnemers.

In totaal waren er gisteren in Maastricht driehonderd politiemensen in touw, onder wie 150 ME'ers, die allemaal moesten worden ingezet. Daarmee was dit de grootste politieoperatie in dit district sinds het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Margraten in 2005. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden