Plus

Chaos heeft abortusklinieken van Casa in zijn greep

Boos en overwerkt personeel, een bezorgde minister en wachtlijsten zorgen voor gerommel bij de abortusklinieken van Casa. De hoogste baas is inmiddels vertrokken.

Malika Sevil
Als vrouwen tot een abortus hebben besloten, willen ze snel actie. Dat is bij Casa nog moeilijk Beeld getty
Als vrouwen tot een abortus hebben besloten, willen ze snel actie. Dat is bij Casa nog moeilijkBeeld getty

De eerste meevaller sinds tijden viel vorige week bij de medewerkers van de abortusklinieken van Casa op de deurmat: het nieuwe arbeidscontract. Een deugdelijke overeenkomst dit keer, zo vertelt een personeelslid van de Amsterdamse vestiging aan de Sarphatistraat.

"Het vorige contract dat ons werd aangeboden, was een regelrechte schoffering: langere werkdagen, flexibele werkplekken, waardoor je ook in andere steden gestationeerd kon worden en een concurrentiebeding: twee jaar na je ontslag mocht je nergens anders werken. Ze waren als de dood dat je zelf een kliniek zou beginnen. Alsof dat zo makkelijk is. De wereld is klein, je kunt niet zomaar elders aan de slag."

Fikse belediging
Het eerdere contract werd door de Casamedewerkers ontvangen als een fikse belediging. "We zeiden: maar dit ga ik niet tekenen! " Het was het zoveelste dieptepunt. De rust komt een beetje terug, maar Casa moet van ver komen.

Door een gedeeltelijk faillissement, een reorganisatie en veel medewerkers die ziek of overwerkt thuiszitten, zijn de wachtlijsten dusdanig opgelopen dat zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) als demissionair minister Schippers de ontwikkelingen bij Casa op de voet volgt.

Aangezien het instituut de helft van de 31.000 abortussen per jaar voor zijn rekening neemt, betekent hommeles bij Casa dat de hele Nederlandse abortuswereld op zijn kop staat. Andere klinieken vangen nu de drukte op. De IGZ, die zich volgens de minister 'ernstige zorgen maakt over de continuïteit', staat op scherp en schroomt niet om in te grijpen als dat nodig is, zo schreef Schippers vorige week aan de Tweede Kamer.

Financiële misstanden
Op de achtergrond spelen ook nog financiële misstanden. De Casaklinieken zouden een zwaardere en dus ook duurdere verdoving hebben gedeclareerd, dan er werd gebruikt. "Wij vallen van de ene verbazing in de andere," zegt een medewerker.

Verschillende werknemers die met zicht op een nieuw contract of een nette afwikkeling niet met hun naam in de krant willen, schetsen het beeld van een enorme kloof tussen de Casatop en de artsen, verpleegkundigen en receptionisten op de werkvloer. "Er is een angstcultuur in geslopen. Als mensen hun mond opendeden, werden ze eruit gegooid. Maar ook de bedrijfsvoering is heel zakelijk en ondoordacht."

Conflict volgde op belediging, volgde op teleurstelling, zegt een van de medewerkers. Mensen bezweken onder de werkdruk, bleven thuis - ziek, ontslagen of oververmoeid, waardoor de klinieken met onderbezetting kampten. "Er zijn artsen boos en huilend weggelopen. Bijvoorbeeld toen er te weinig verpleegkundigen waren, wierp een arts de handen in de lucht en riep uit: 'Ik kan hier de medische verantwoordelijkheid niet voor dragen'."

Weggestuurd uit wachtkamer
Een andere medewerker weet dat de nood soms zo hoog was dat vrouwen in de wachtkamer nog te horen kregen dat er toch geen plek voor ze was. "Dat kon gebeuren, bijvoorbeeld omdat er geen arts aanwezig was die behandelingen tot achttien weken deed. Je schaamt je dood."

"Als vrouwen de knoop hebben doorgehakt, willen ze zo'n abortus zo snel mogelijk achter de rug hebben." Wel benadrukken de medewerkers dat de vrouwen bij Casa medisch in goede handen zijn, iets dat de IGZ bevestigt.

Nu Casa-bestuurder Ron Leenders is opgestapt, is het personeel opgelucht. "Alleen is de vraag: wat krijg je ervoor terug?" Nu de nieuwe contracten ondertekend zijn is de ergste paniek er wel uit, zeggen ze. Onzekerheid blijft, maar de kliniek in Amsterdam draait, onder meer met collega's uit de andere steden. "Dat gaat goed. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden