Chaos duurt voort: duizenden Amsterdammers missen nog pgb

Duizenden Amsterdammers die recht hebben op een pgb hebben nog geen geld ontvangen. De situatie wordt nijpend.

Mevrouw Kisman (88) krijgt hulp van thuiszorgster Elly de Weij (rechtsachter) en Lucille Vyent (l). De Weij krijgt al sinds januari geen salaris meer. Beeld Dingena Mol
Mevrouw Kisman (88) krijgt hulp van thuiszorgster Elly de Weij (rechtsachter) en Lucille Vyent (l). De Weij krijgt al sinds januari geen salaris meer.Beeld Dingena Mol

Het is al maanden chaos bij de landelijke Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die verzorgt sinds begin dit jaar de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb's) aan zorgverleners, maar kan het vele werk niet aan.

Zieken en gehandicapten kregen voorheen het geld waarmee zij, of hun familieleden, zelf zorg konden inkopen op hun bankrekening gestort. Om fraude tegen te gaan is dat met ingang van dit jaar veranderd. De SVB beheert nu het geld dat moet worden uitgekeerd aan ruim 200.000 zorgaanbieders. Maar de organisatie kan de enorme administratieve rompslomp niet aan, met als gevolg dat landelijk inmiddels zo'n 50.000 mensen niet zijn uitbetaald.

Hoogste prioriteit
Wethouder Eric van der Burg maakte begin deze maand bekend dat in Amsterdam slechts 2364 van de 4572 pgb's zijn betaald. Sindsdien is weinig verbetering opgetreden. Op aandringen van de gemeenteraad heeft Van der Burg staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) een brief geschreven waarin hij de nijpende situatie in Amsterdam onder de aandacht brengt.

Of dit veel uithaalt is maar de vraag. Voor Van Rijn. die al meerdere malen zijn excuses heeft aangeboden voor de chaos, heeft het oplossen van de problemen de hoogste prioriteit. Maar de SVB blijkt simpelweg niet in staat om de enorme stapel aanvragen tijdig te verwerken.

Tijdelijke noodregeling
Van der Burg heeft een tijdelijke noodregeling getroffen voor Amsterdamse gedupeerden. Mensen die in januari en februari niet betaald zijn, kunnen beroep doen op een voorschot. Ook in andere steden kunnen mensen die nog geen geld ontvangen hebben, aankloppen bij de gemeente voor een voorschot.

De gemeente laat weten dat vooralsnog weinig gebruik is gemaakt van de voorziening. Tot nu toe hebben zeventig mensen een voorschot gekregen van de gemeente. Ook het speciaal door de gemeente ingerichte noodnummer wordt weinig gebeld, laat een woordvoerder van de wethouder weten.

Lees dit weekend (21-/22-3) meer in Het Parool: 'Hoe moet het als zij zonder zorg zit?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden