Chaos dreigt bij import vanuit Verenigd Koninkrijk na brexit

De overheid heeft geen idee welke Britse producten er precies in onze schappen liggen. En dat terwijl in het slechtste scenario - een brexit zonder akkoord - over 2,5 maand al die producten moeten worden gecontroleerd als ze ons land binnenkomen. Chaos dreigt.

Hanneke Keultjes en Hans van Soest
Controleren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is. Beeld anp
Controleren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is.Beeld anp

Het kabinet klopt zich op de borst door te zeggen dat ons land zich goed voorbereidt op een eventuele harde brexit. Maar controleren en inspecteren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is.

Het speciale brexitloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft zo'n overzicht niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook niet. "De handelsvolumes zijn wel bekend,'' zegt een woordvoerder van de NVWA. "Maar welke producten waar in de supermarkt liggen, dat weten we niet.''

Marmite
Volgens de woordvoerder is er nu geen gespecificeerde lijst, omdat het Verenigd Koninkrijk nog deel uitmaakt van de interne markt van de EU. Een bijzonder verweer, aangezien de NVWA een van de diensten is die zich juist nadrukkelijk moet voorbereiden op de brexit. Zo worden 140 nieuwe medewerkers aangetrokken. Zij moeten voedsel en levende dieren controleren.

Een eventuele no deal-brexit betekent ook dat Britse producten die hier in de supermarkt liggen, duurder worden. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan niet langer bij de interne markt van de EU. Net als voor alle andere landen buiten de EU gelden dan ook voor Engelse producten als een potje Marmite of stuk cheddarkaas importtarieven.

Stilton
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 meer dan 23 miljoen producten uit het Verenigd Koninkrijk in ons land werden ingevoerd. Voeding en levende dieren staan op nummer 1. Het CBS heeft wel een gespecificeerd overzicht met het soort goederen dat uit het Verenigd Koninkrijk ons land binnenkomt. Denk aan 'kaas en wrongel', 'bereide voedingsmiddelen' en 'alcoholhoudende drank'. Maar dat wordt niet verder gespecificeerd in bijvoorbeeld 'stilton' en 'whisky'.

Niemand weet precies hoe hoog tarieven op Britse producten in het geval van een no deal zullen worden. Zolang er geen apart handelsakkoord is, valt alle handel met de EU terug op de standaardregels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Volg de brexit in het blog: Corbyn eist uitsluiting no-dealbrexit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden