Chaos compleet: ook voorzitter evaluatiecommissie GroenLinks stapt op

Andree van Es is vannacht afgetreden als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt.

Hugo Logtenberg/Bas Soetenhorst
Wethouder Andree van Es. Archieffoto. Beeld ANP
Wethouder Andree van Es. Archieffoto.Beeld ANP

Dat heeft de Amsterdamse wethouder gedaan om te voorkomen dat de commissie in opspraak komt, aldus een korte verklaring van de partij op de website. Daarin erkent Van Es dat ze vond dat zowel lijsttrekker Jolande Sap als partijvoorzitter Heleen Weening meteen na de verkiezingen hadden moeten aftreden. Dat heeft ze beiden verteld 'in een persoonlijk gesprek'. 'Van Es wil de commissie op geen enkele manier in opspraak of diskrediet brengen en heeft daarom besloten zich terug te trekken als voorzitter van de onderzoekscommissie.'

Daarmee is de crisis in de partij compleet. Onder grote druk van het partijbestuur trad Sap afgelopen vrijdag af. Een dag later volgden Weening en de rest van het partijbestuur. Het aftreden van Van Es volgde een paar uur nadat deze krant haar via een medewerker vragen had voorgelegd over haar rol rond de val van Sap. Van ingewijden had Het Parool vernomen dat Weening afgelopen maandag, toen ze de gebeurtenissen toelichtte aan medewerkers van het partijbureau, een verband had gelegd tussen het vertrek van Sap en het onderzoek van Van Es.

Het bestuur zou vorige week hebben aangestuurd op Saps aftocht, om te voorkomen dat Van Es met haar rapport de partijleider de das om zou moeten doen. Weening ontkende gisteravond dat ze maandag heeft gesproken over Van Es en haar commissie. Van Es zelf weigerde gisteren en vanochtend commentaar. Bram van Ojik, de nieuwe partijleider, betreurt Van Es' besluit. 'Het is heel jammer. Ze was onomstreden en met veel gezag. Maar ik respecteer haar keuze.'

In Het Parool: hoe de invloedrijke kring rond de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest partijleider Jolande Sap naar de uitgang hielp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden