Chaos bij GroenLinks duurt voort

Er lijkt geen einde te komen aan de chaos binnen GroenLinks. Na het opstappen vrijdag van partijleider en fractievoorzitter Jolande Sap, een dag later gevolgd door het complete partijbestuur, trekt nu ook partijprominent Andrée van Es zich terug als voorzitter van de commissie die de ellende van het afgelopen half jaar en de verkiezingsnederlaag van 12 september juist moet onderzoeken.

Heleen Weening (L) en Bram van Ojik op de partijraad van GroenLinks. Beeld anp
Heleen Weening (L) en Bram van Ojik op de partijraad van GroenLinks.Beeld anp

In een verklaring op de website van GroenLinks meldt de partij woensdag dat Van Es haar taak neerlegt. Reden is dat het ernaar uitzag dat ook zij onder vuur komt te liggen, onder meer door de suggestie dat Van Es het vertrek van partijleider Jolande Sap zou hebben geëist, voordat ze het voorzitterschap van de commissie aanvaardde.

Dat laatste is niet juist, aldus de verklaring. Maar dat neemt niet weg dat Van Es besloten heeft dat ze de commissie 'op geen enkele manier in opspraak of diskrediet wil brengen' en daarom opstapt.

Wat Van Es wel heeft gedaan, nadat ze het voorzitterschap had aangenomen, is dat ze Sap en partijvoorzitter Heleen Weening in een persoonlijk gesprek heeft laten weten dat ze vond dat ze allebei hadden moeten opstappen.

Nieuwe start
De nieuwe fractievoorzitter, Bram van Ojik, betreurt het afhaken van Van Es. 'We moeten snel een nieuwe start maken als partij. De onafhankelijkheid van het onderzoek is hiervoor cruciaal. Andrée heeft vastgesteld dat haar onafhankelijkheid in het geding is en hier haar conclusies uit getrokken. Dit betreuren we, maar we respecteren haar keuze.'

Het terugtrekken van Van Es, een partijprominent van het eerste uur en wethouder in Amsterdam, maakt de chaos binnen GroenLinks zo mogelijk nog groter. De partij verloor bij de verkiezingen van 12 september zes van de tien zetels. Daarna ontspon zich achter de schermen een machtsstrijd tussen Sap en Weening. Die steunde Sap in eerste instantie nog maar kwam daar snel van terug, omdat ze veel boze telefoontjes uit de partij kreeg, onder meer van verschillende wethouders.

Onder druk van het partijbestuur stapte Sap uiteindelijk op. Sindsdien hebben honderden leden van GroenLinks laten weten het lidmaatschap op te willen zeggen of dat serieus te overwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden