Chaos bij bestuur 30 Amsterdamse scholen

Een te hoog ziekteverzuim, een wankele financiële positie en bestuurders die elkaar de tent uitvechten: het rommelt bij Amos, met ruim dertig scholen één van de grootste schoolbesturen in Amsterdam.

Beeld Illustratie Ted Struwer

Amos sluit dit jaar zeker vier scholen en schrapt 41 banen. Het bestuur van de oecumenische scholen in Amsterdam boekte in 2012 een verlies van 1,25 miljoen euro. Ook voor 2013 dreigde verlies. Amos kampt bovendien met teruglopende leerlingaantallen. 'Het binnenhalen van meer leerlingen lijkt de enige prioriteit te zijn, want dat betekent extra geld,' zegt een ouder. 'Maar tegelijkertijd wordt personeel ontslagen.'

Onder de achthonderd werknemers van Amos, vooral onderwijzers, is het ziekteverzuim hoger dan normaal. Vooral het aantal mensen dat langer dan zes weken thuis zit, is schrikbarend hoog. Ook is het personeelsverloop groot, vooral bij het bestuursbureau. Begin dit jaar werd bestuurslid Robert Smid ontslagen. Na een felle juridische strijd kreeg hij een vergoeding van 70.000 euro. De situatie bij Amos is nog verre van onder controle.

Twee jaar geleden deed de financiële opsporingsdienst Fiod een inval bij Amos, dat leerlingen had ingeschreven bij een school die niet bestond om extra subsidie te ontvangen. De bestuursvoorzitter en twee medewerkers werden opgepakt.

'We hebben nogal wat mensen versleten, vooral in de financiële hoek,' zegt een ouder. 'Reageren het bestuur en de raad van toezicht wel accuraat?'


Lees vandaag (23-6) meer in Het Parool: 'Alles ging fout bij Amos'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden