Update

Chaos bij 50Plus: Klein blijft in Kamer, Baay 'gezicht van partij'

Norbert Klein blijft in de Tweede Kamer de fractie van 50Plus vormen. Martine Baay gaat verder als eenmansfractie onder haar eigen naam, maar vertegenwoordigt wel de partij 50Plus.

Norbert Klein en Martine Baay-Timmerman in de Tweede Kamer. Beeld anp

Baay heeft dat vanavond laten weten. Eerder op de dag werd bekend dat het hoofdbestuur van 50Plus het vertrouwen in Klein heeft opgezegd. 'Ik ben nu het gezicht van 50Plus', aldus Baay. Ze onderstreepte dat het hoofdbestuur unaniem zijn vertrouwen in haar heeft uitgesproken, nadat Klein had geprobeerd haar uit de fractie te krijgen.

Dat Klein in de Kamer de naam 50Plus blijft voeren, heeft volgens Baay te maken met het Kamerreglement. Hij is daarbij echter geen vertegenwoordiger meer van 50PLUS, zei Baay.

Baay weersprak beweringen van Klein tegenover media dat ze sinds haar komst in de Kamer vorig jaar nauwelijks aan debatten heeft deelgenomen. Wel zei ze dat ze wegens een ernstige ziekte bestraald moest worden en dat dat van invloed is geweest op haar functioneren. Maar het hoofdbestuur en Klein waren van die ziekte op de hoogte. Het gaat volgens Baay overigens nu weer beter met haar.

Baay spreekt ook tegen dat ze op korte termijn zou willen plaatsmaken voor oud-50Plus-leider Henk Krol. Volgens geruchten zou de ruzie tussen Klein en het hoofdbestuur te maken hebben met de wens van het bestuur om Krol te laten terugkeren in de Kamer. Volgens Baay is de komst van Krol op dit moment 'niet aan de orde'.

'Vertrouwensbreuk'
Fractievoorzitter Klein wilde fractiegenoot Martine Baay-Timmerman uit de fractie zetten wegens een 'onherstelbare vertrouwensbreuk', maar het partijbestuur kiest de kant van Baay en heeft Norbert Klein nu gevraagd zijn zetel in de Kamer op te geven. Klein weigert op te stappen.

'Het is triest te moeten constateren dat een onherstelbare vertrouwensbreuk is opgetreden tussen de twee leden van de fractie van 50Plus. Dit houdt in dat mevrouw Baay-Timmerman geen deel meer uitmaakt van de fractie van 50Plus', zo stond in een persbericht dat vanmiddag door Norbert Klein werd verstuurd.

Niet lang daarna volgde het partijbestuur met een verklaring: 'Het hoofdbestuur van 50Plus heeft kennisgenomen van het eenzijdig genomen besluit van de fractievoorzitter Norbert Klein van 50Plus om fractielid Baay buiten de fractie te plaatsen. Het HB betreurt deze beslissing ten zeerste. Het HB heeft na consultaties van de belangrijkste betrokkenen besloten het vertrouwen in Norbert Klein op te zeggen. Norbert Klein wordt verzocht zijn zetel ter beschikking te stellen. Het HB van 50Plus beschouwt vanaf heden Martine Baay als vertegenwoordiger van 50Plus in de Tweede Kamer.'

Idealen
Klein kreeg vanmiddag in de Tweede Kamer van journalisten te horen dat het partijbestuur hem uit de partij wilde zetten. Klein noemde de situatie die zo ontstond 'apart' en 'bijzonder'. Hij liet de pers weten dat hij Baay uit de fractie heeft gezet omdat ze te weinig bij debatten aanwezig is geweest. 'Ik heb het afgelopen jaar aan 34 debatten deelgenomen, zij aan 5.'

Klein benadrukte verder dat hij is gekozen voor 50PLUS, dat hij die zetel wil houden en dat hij nu in z'n eentje de fractie vormt en daarvan voorzitter is en blijft. Hem zomaar uit de partij zetten, kan volgens Klein niet. Dat is aan de algemene ledenvergadering, aldus het Kamerlid. Hij betreurt het dat het nu een rommeltje is geworden in de ouderenpartij. 'Dat is net datgene wat ik heb proberen te vermijden.'

Voorkeursstemmen
De 56-jarige Baay-Timmerman nam vorig jaar de Kamerzetel van Henk Krol over. Die vertrok nadat de Volkskrant had gemeld dat de voorvechter van pensioenen zelf geen pensioenpremie betaalde voor zijn redacteuren van de Gay Krant.

De juriste verwierf nationale faam toen zij in 1994 een zaak tegen de staat won. Ze pleitte met succes tegen de carpoolstrook op de A1. Opvallend detail: Baay kreeg in 2012 bij de verkiezingen ruim twee keer zoveel stemmen als Klein.

Na het vertrek van Krol werd Klein fractievoorzitter. Regelmatig botste hij met het partijbestuur over de koers van de partij. Klein wil van 50Plus een brede volkspartij maken, maar dat ziet het bestuur niet zitten. Krol zei in november een terugkeer in de Tweede Kamer niet te willen uitsluiten.

Reactie Krol
Krol heeft inmiddels ook gereageerd op de nieuwe commotie. Het hoofdbestuur van 50Plus heeft volgens hem een 'wijs besluit' genomen door Kamerlid Norbert Klein te vragen zijn zetel op te geven. Volgens Krol heeft het bestuur gekeken wie de belangen van de doelgroep het beste kan behartigen en is dat niet Klein, maar fractievoorzitter Martine Baay. Krol vindt dat Klein niet op eigen titel in de Kamer moet blijven zitten. 'Daarvoor had hij te weinig voorkeurstemmen. Het zou netjes zijn als Klein zijn zetel zou teruggeven aan de partij. Maar dat kan ik me niet voorstellen', aldus de voormalige fractieleider.

Krol wil niet vooruitlopen op een eventuele terugkeer van hemzelf in de Kamer. 'Mij heeft nog geen verzoek bereikt. Eerst maar eens zien wat er nu gebeurt.'

Tweede Kamerlid Martine Baay-Timmerman. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden