Plus

Chantal Janzen: 'Ik moet het toch zelf gaan doen'

Het gaat goed met Chantal Janzen (38), zegt ze zelf ook. Donderdagavond begint Chantal Blijft Slapen weer en vanaf zaterdag is personalityshow &Chantal te zien. En dan is ze ook nog zwanger. 'Het geeft energie.'

Chantal Janzen: 'De musical over Annie M.G. Schmidt vond ik prachtig, maar ik moet er zelf even niet aan denken.' Beeld RTL
Chantal Janzen: 'De musical over Annie M.G. Schmidt vond ik prachtig, maar ik moet er zelf even niet aan denken.'Beeld RTL

Ze was begin oktober voor het eerst sinds jaren aanwezig op het Gouden Televizierring Gala zónder genomineerd te zijn - na driemaal op rij de Zilveren Televizierster Vrouw gewonnen te hebben, was ze volgens de reglementen uitgesloten van deelname.

"Het was één van mijn ongelukkigste speeches ooit," zegt Chantal Janzen lachend. "Ik reikte een prijs uit, maar heb me geloof ik nog nooit zo slecht gevoeld, ik was gewoon ziek."

Een dag na het Televiziergala kondigde Janzen op haar platform &C aan dat ze in verwachting is. In het item vertelt Janzen ook dat ze te maken heeft gehad met onrustige cellen in haar baarmoederhals, waardoor ze langer heeft gewacht met een nieuwe zwangerschap.

"Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat het je gegeven is moeder te worden. Ik voel altijd toch een beetje dat ik de barricaden op moet. Vrouwen moeten niet te laat beginnen met het laten maken van uitstrijkjes. Daar spreek ik me graag voor uit." In het voorjaar is ze uitgerekend en krijgt haar zoon James (8) een broertje.

Tot die tijd stort Janzen zich op haar televisiecarrière. Vanavond begint op RTL4 een nieuw seizoen van Chantal Blijft Slapen, waarbij de presentatrice onder meer op bezoek gaat bij rapper Lil' Kleine, en zaterdag gaat een langgekoesterde wens in vervulling met de eerste aflevering van haar personalityprogramma &Chantal, ook op RTL4.

100.000 exemplaren
In maart begon Janzen al haar eigen glossy en bijbehorend mediaplatform &C, een tegenhanger in de markt van Linda en Wendy. Ze zette voorlopig een streep onder haar carrière in het theater.

En die streep blijft eronder. "Ik was laatst op de première van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt en vond het prachtig, maar zelf moet ik er echt even niet meer aan denken."

Met een stevige oplage van 100.000 exemplaren per maand staat het blad &C inmiddels als een huis, zegt Janzen. "Ik ben natuurlijk geen bladenmaker, dus in het begin bemoeide ik me overal tegenaan. Het blad moet een afspiegeling zijn van mijn inspiratiebronnen, smaak en stijl."

"Online willen we juist nieuw talent de kans geven, zoals Annet Raket, Koen Kardashian of Annika Hopstaken. Inmiddels is het team gegroeid van 12 naar 24 medewerkers en weten zij heel goed wat ik wel en niet leuk vind."

De onrust die dat wegneemt, zoekt ze nu weer op met de ontwikkeling van personality­programma &Chantal. "Gechargeerd gezegd kan ik bij &C inmiddels in trainingspak naar de redactie. Het gaat daar voornamelijk om denkwerk: originele verhalen bedenken die passen bij de doelgroep. De uitvoering gebeurt door de journalisten."

In &Chantal moet Janzen alles weer opnieuw uitvinden. "Het is toch anders dan dat John de Mol belt en zegt: dit is het format en jij presenteert het. Holland's Got Talent (jurylid) en Dance, Dance, Dance (presentatie) zijn inmiddels heel vertrouwd."

"Ik noem het gekscherend vakantiebanen; ik ken mijn rol door en door. Het zijn huizen die al volledig zijn ingericht en ik probeer nog wat met de meubels te schuiven. Nu krijg ik een casco huis en vraagt de aannemer waar de dragende muur moet staan."

Paul de Leeuw
Ze wil in haar programma alles verenigen wat ze tot nu toe op televisie heeft gedaan: er wordt gedanst, gezongen, er moet ruimte zijn voor sketches en er worden spellen gespeeld. "Vroeger keek ik graag naar Simone & Friends, waarin Simone Kleinsma danste en zong met collega's. Dat vind ik een aantrekkelijk format. Ik wilde per se geen programma maken waarin alleen maar wordt gepraat."

Eén van de mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming, is Paul de Leeuw. Hij is ook werkzaam bij mediabedrijf Medialane (dat &C uitgeeft). Janzen: "Ik ben fan van Ellen DeGeneres, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, maar als er in Nederland iemand is die een personalityshow kan maken, is het Paul. Het is ontzettend fijn dat die expertise er is, maar uiteindelijk moet ik het toch zelf doen."

In eerste instantie worden er zeven afleveringen gemaakt. "Ik vind het heel spannend, maar houd me maar vast aan het proces dat Eva Jinek heeft doorgemaakt."

"Toen zij net begon was ze te kil, de bank was verschrikkelijk, enzovoorts. Dat is nu bij haar helemaal gekanteld. En als ik op mijn bek ga, ga ik tenminste nog op mijn bek met iets wat ik zelf voor nu goed genoeg vind."

RTL-programmabaas Erland Galjaard sprak deze week hoopvolle woorden in de Varagids: "Er zijn periodes dat mensen niets verkeerd kunnen doen. Dat is nu bij Chantal het geval."

Janzen, lachend: "Het gaat ook goed, hoor. De zwangerschap geeft een goede energie. Behalve als je ziek bent, dus. Bij James ben ik er rond de bevalling best lang uit geweest. Eerlijk gezegd kan ik niet wachten om in het voorjaar alles weer helemaal stil te leggen."

Chantal blijft slapen, vanavond, 20.30 uur, RTL4. &Chantal, zaterdag, 21.30 uur, RTL4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden