PlusMijn Amsterdam

Chantal Janzen: 'Ik denk dat het ontzettend leuk is in deze stad op te groeien'

Chantal Janzen (38) mag dan uit het Limburgse Tegelen komen, Amsterdam voelt als haar thuis. Deze week begint op RTL4 haar eigen personalityshow &Chantal.

Chantal Janzen: 'Dineren in W Hotel is leuk, maar je doet me meer plezier met een bruinig eetcafé' Beeld Linda Stulic
Chantal Janzen: 'Dineren in W Hotel is leuk, maar je doet me meer plezier met een bruinig eetcafé'Beeld Linda Stulic

Eerste keer in Amsterdam

"Dat was in 1991, toen ik met mijn ouders een dagje uit was. Ik weet dat nog omdat er op die dag stakingen waren, waardoor het vuilnis niet werd opgehaald. Het was hoogzomer en mijn ouders vonden het echt verschrikkelijk, maar ik had een compleet roze bril op. Ik vond alles mooi. Blijkbaar is die vuilnis compleet langs me heengegaan."

Restaurant

"Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen, dus ik was gisteren bij Ferilli's Caffè in de Beethovenstraat. Ze hebben er een eenvoudige kaart met goede gerechten. Daar houd ik van."

"In Limburg, waar ik opgroeide, aten we vaak een hapje in een café waar ze ook een goede kaart hadden. Dineren in het W Hotel is leuk, maar je doet me meer plezier met een eetcafé waar het een beetje bruinig is - letterlijk. Dan heb ik niet het idee dat ik me er speciaal voor aan hoef te kleden."

Ferilli's Caffè Beeld Carly Wollaert
Ferilli's CaffèBeeld Carly Wollaert

Theater

"Carré. Ik was er nog nooit als bezoeker geweest toen ik er in 2000 voor het eerst op het podium stond in de musical 42nd Street. Iedereen heeft het altijd over de typische geur. Dat je de circusolifanten die er ooit liepen nog zou kunnen ruiken."

"Onzin natuurlijk, maar er hangt inderdaad een typisch luchtje backstage. Vlak voor de sterrenkleedkamers, als je net het podium afkomt: nat beest. Normaal niet zo'n voordelige geur, maar in het geval van Carré tolereer ik het."

Een avond stappen met

"Mijn man, Marco. Dat is toch het allerleukst. Als wij 36 uur wakker blijven, zijn we nog niet uitgepraat. Maar van echt stappen is niet echt sprake. Ik beland nog maar heel zelden in de Jimmy Woo."

Ergste horeca-ervaring

"Ik had laatst een ontzettende misser met UberEats. Het lag niet aan Uber, maar aan de keuze van keuken. Het was Chinees. Nou, het leken wel gekookte apen­hersenen. En het erge is dan: je bestelt vaak alleen als je niets in huis hebt en heel erg honger hebt, en dan zit je met zoiets opgescheept."

Carré Beeld Carly Wollaert
CarréBeeld Carly Wollaert

Beste plek om te relaxen

"Thuis, maar bij een beetje weer ga ik naar het Amsterdamse Bos: met mijn zoontje wandelen en in slootjes poeren."

Wil altijd nog

"Een grachtenpandje. We wonen heel fijn, maar de romantiek van de grachten blijft toch wel lonken. Hoewel, een ex-vriendje van me woonde op de gracht, en als het daar vaststaat, ben je de sjaak."

Amsterdam voor kinderen

"Ik ben opgegroeid in een dorp, maar ik denk dat het ontzettend leuk is in deze stad op te groeien. Als je een beetje op een fijne plek woont waar je kind een pleintje heeft om te spelen, biedt deze stad zo veel leuks: theater, films."

"Een goede tip: Het Jeugdtheaterhuis op het WG-terrein. Mijn zoontje James volgt er toneellessen, maar ze hebben ook heel leuke workshops in de schoolvakanties."

Mooiste standbeeld

"Dat van Hazes in De Pijp. Mooi hoe zo'n volkszanger - ik zei bijna gewone volkszanger - zo veel heeft losgemaakt. Ik denk dat er weinig Nederlanders zijn die hem niet kennen, laat staan Amsterdammers."

Hazes in De Pijp Beeld Carly Wollaert
Hazes in De PijpBeeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"Ik heb al op veel plekken gewoond. Oost, West, Centrum en Zuid, maar waar ik nu woon, in Oud-Zuid op het randje van het centrum, voelt het meest als mijn buurt. Door het Museumkwartier zijn er veel ­toeristen, maar dat vind ik juist prettig. Die hebben namelijk geen idee wie ik ben. En het is fijner dan hardcore Zuid, want dat is toch wel een bepaald type mensen. Als je daar niet woont, heb je er niet zo veel te zoeken."

Winkel

"&Klevering. Een goede winkel voor cadeautjes, maar ik heb er laatst ook iets voor mezelf gekocht. Een vaas. Heel saai, maar ik merkte dat ik vaak bloemen kreeg die ik dan nergens in kwijt kon. Een volwassen aankoop vond ik dat."

Mooi lied over Amsterdam

"'t Is stil in Amsterdam van Ramses Shaffy. Ik houd wel van dat melancholische. En ik herken het ook wel. Toen ik hier net woonde, kon ik me ook alleen voelen."

Met pek en veren de stad uit

"Mensen die er een rotzooitje van maken. Steden als Londen lijken altijd zo goed verzorgd en schoon in vergelijking met Amsterdam. En er zouden best meer plekken autovrij mogen worden in de stad."

Ik voel me Amsterdammer, omdat

"Altijd als we ergens geweest zijn, mijn man en ik tegen elkaar zeggen: kom, we gaan naar huis."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden