Plus

Change=: spekkoper kreeg de vrije hand

Betaalbare woningen voor werkende jongeren: het leek fantastisch. Nu de markt voor vastgoed floreert, haalt de ontwikkelaar de winst binnen. De gemeente ergert zich: 'We hebben er geen voorwaarden aan gesteld. Dat zou nu anders gaan.'

De studio's dragen nog het logo van beheerder Change=, maar zijn eigendom van beleggers geworden. Beeld Maarten Boswijk
De studio's dragen nog het logo van beheerder Change=, maar zijn eigendom van beleggers geworden.Beeld Maarten Boswijk

Ere wie ere toekomt: Ralph Mamadeus stapte naar voren in een tijd dat vrijwel geen normale projectontwikkelaar het aandurfde om te bouwen in Zuidoost of Nieuw-West. Op het dieptepunt van de economische crisis klopte de consultant uit Almere aan bij de stadsdelen met een ambitieus plan voor de bouw van twee grote complexen met betaalbare woningen voor werkende jongeren.

Tijdens presentaties omschreef Mamadeus, afkomstig uit de uitzendbranche, zich als ontwikkelaar van maatschappelijke concepten. Voor werkende jongeren was betaalbare woonruimte een voorwaarde om iets te maken van hun leven. Zijn bedrijf Change= ging jongeren uit Zuidoost en Nieuw-West daarbij helpen met meer dan duizend woningen, verdeeld over twee gebouwen.

Intakegesprekken
Change= levert niet alleen woonruimte. De bewoners van de gebouwen vormen samen een gemeenschap van mensen die elkaar stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Kandidaat-huurders krijgen een intakegesprek van anderhalf uur en moeten motiveren waarom zij in Change willen wonen. Er is zero tolerance voor het gebruik van drugs.

Stadsdeelbesturen reageerden enthousiast op de plannen. "Ik vond het fantastisch," zegt Paulus de Wilt, indertijd namens GroenLinks portefeuillehouder in Nieuw-West. "Het was een moedige onderneming, zeker in die tijd. Niemand wilde iets doen op die plek. De doelgroep sprak ons erg aan. Er werden honderden containerwoningen neergezet voor studenten, maar voor werkende mbo'ers gebeurde vrijwel niets."

De Wilt prijst ook het doorzettingsvermogen van Mamadeus, die aanvankelijk het plan had de complexen samen met een woningcorporatie uit te voeren. "Maar de corporaties wilden niet. Hij moest op zoek naar alternatieve financiering en dat is hem uiteindelijk gelukt."

Vijf jaar later zijn Mamadeus en zijn investeerders spekkoper. De wooncomplexen op het August Allebéplein en de Claus van Amsbergstraat zijn inmiddels goud waard als gevolg van de stormachtige ontwikkelingen op de Amsterdamse vastgoedmarkt.

De 500 reeds verhuurde appartementen in Nieuw-West kwamen vorige maand in het bezit van een nieuwe eigenaar, een internationaal opererend beleggingsfonds dat ruim 84 miljoen euro neertelde voor het complex.

In Zuidoost gaan de eerste woningen van in totaal 600 zogenoemde microappartementen van Change= na de jaarwisseling in de verhuur, maar het gebouw werd een jaar geleden al verkocht aan een Amerikaans pensioenfonds. Over de prijs worden geen mededelingen gedaan; in vakbladen wordt gerept van een transactie ter waarde van circa 90 miljoen euro.

Vastgoedwereld
Dat de initiatiefnemers van Change= het gebouw op enig moment weer zouden afstoten, was geen verrassing voor het stadsdeel, vertelt D66-bestuurder Ronald Mauer.

"Daar is vanaf het begin over gesproken. Het is ook geen ongebruikelijke gang van zaken in de vastgoed­wereld. Er zijn door ons geen voorwaarden aan gesteld. Dat zou nu waarschijnlijk anders gaan."

Ralph Mamadeus: consultant ontwikkelde ­betaalbare woonruimte voor werkende jongeren en krijgt nu kritiek omdat hij complexen verkoopt Beeld
Ralph Mamadeus: consultant ontwikkelde ­betaalbare woonruimte voor werkende jongeren en krijgt nu kritiek omdat hij complexen verkooptBeeld

Dat is bijvoorbeeld het geval in de gemeente Utrecht, waar in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn een derde complex van Change= komt te staan. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat onder meer is afgesproken dat het ­gebouw daar niet mag worden verkocht aan een investeerder zonder toestemming.

Ook over het beheer van de appartementen zijn in Utrecht andere afspraken gemaakt. Die hebben een looptijd van twintig jaar, in Zuidoost is dat vijftien jaar, in Nieuw-West tien. Na deze periode kunnen de huren omhoog. Daar is ruimte voor vanwege de grote vraag naar microwoningen van kwalitatief hoog niveau.

Een huur van 1250 euro per maand voor een appartement van dertig vierkante meter is op de vrije markt geen uitzondering. Zo werden vorig jaar 120 kleine studio's voor studenten in het gebouw North Orleans in Noord tot verrassing van de gemeente voor meer dan duizend euro te huur aangeboden.

De Changers, zoals de huurders van Change= intern worden genoemd, betalen nu een kleine 600 euro aan kale huur. Daar bovenop komt nog circa 175 euro aan servicekosten en diensten die verplicht moeten worden afgenomen. Dat laatste maakt dat in kringen van bestuurders inmiddels met andere ogen wordt gekeken naar het maatschappelijke project.

"Op het randje van frauduleus," zegt De Wilt geërgerd. "Tijdens de voorbereidingen is alleen gesproken over de maandelijkse huur, nooit over deze extra kosten."

Ook Mauer is kritisch over de verborgen kosten. "Voor de oorspronkelijke doelgroep vind ik een maandelijkse huur van 800 euro wel heel veel geld."

Change= wilde niet reageren op vragen over de werkwijze en de kritiek daarop.

Lees ook: Sociaal project Chang= blijkt een goudmijn voor beleggers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden