Champagne en een traan bij sloop Kraaiennest

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema begon gisteren persoonlijk de sloop van winkelcentrum Kraaiennest. Met bitterballen. Een feestje?

Robert Alting
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Het slopen van grote, leegstaande en enigszins vervallen gebouwen was vroeger vooral een taak die was voorbehouden aan sterke en stoere mannen, die met pikhouweel en hamer het beton met grof geweld te lijf gingen. Anno 2013 kan dat anders, moet de afdeling feesten en partijen van het stadsdeel Zuidoost hebben gedacht en zo kwam het dat gistermiddag iets na half vijf stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema - strak in pak, gele bouwhelm - in de stromende regen plaatsnam in een kraancabine om de symbolische eerste sloophandeling van parkeergarage Kleiburg-Koningshoef te verrichten.

Het stadsdeel zag er blijkbaar een feestelijke, of in elk geval memorabele, gebeurtenis in, want na de sloopactie gingen de dienbladen met champagne en bitterballen rond, maar toch blijft het op deze donderdagmiddag onduidelijk of het nu goed of slecht nieuws is dat de parkeergarage en het daaronder gelegen winkelcentrum Kraaiennest ten prooi zal vallen aan de sloopkogel. In zijn welkomstpraatje heeft portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Emile Jaensch het dan ook over Zuidoost als 'het meest zonnige stadsdeel van Amsterdam, maar waar vandaag hardop wordt gehuild'.

Niet geheel onlogisch. De betonnen kolos aan de Karspeldreef is in de voortrazende vernieuwingsdrang van de Bijlmer een symbool geworden voor dat wat de Bijlmer ooit was. Kraaiennest was een markant centrum, midden in een vrolijke chaos van rangen en standen, religies en culturen, aan het eind van een gebied dat begint bij Ganzenhoef en volstaat met de zo typerende honingraatflats.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden