CEO's bedanken voor Obama's cybertop

De algemeen directeuren van technologiebedrijven Facebook, Yahoo en Google gaan niet naar de cybertop waar de Amerikaanse president Barack Obama wel aanwezig zal zijn. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het persbureau meldt ook dat de bekoelde relatie tussen de overheid en de bedrijven de mogelijke reden is voor afwezigheid.

Christiaan Heijerman
Algemeen directeur van Facebook Mark Zuckerberg. Beeld anp
Algemeen directeur van Facebook Mark Zuckerberg.Beeld anp

Voorheen werkten de Amerikaanse overheid en technologiebedrijven nauw samen. Werknemers van Microsoft en Google ondersteunden bijvoorbeeld Obama's verkiezingscampagnes in 2008 en 2012. Toch sturen Mark Zuckerberg (Facebook), Marissa Mayer (Yahoo), Larry Page en Eric Schmidt (Google) allemaal vervangers naar de cybertop. Apple- topman Tim Cook is wel aanwezig. De genoemde bedrijven zouden volgens Bloomberg op gespannen voet leven met de Amerikaanse overheid door een aantal voorvallen.

Onder andere omdat ex-CIA-medewerker Edward Snowden aantoonde dat de National Security Agency (NSA) gebruikers van onder andere Google, Microsoft, YouTube en Facebook aftapte. De NSA verkreeg toegang tot zoekgeschiedenis, video's, foto's, bestandsoverdrachten en inhoud van e-mails van gebruikers. De technologiebedrijven proberen sindsdien hun gebruikers ervan te overtuigen dat ze veilig gebruik kunnen maken van de websites. Yahoo, Facebook en Google zouden nog herstellende zijn van de onthullingen die Snowden deed.

Apple en Google bieden smartphones aan die data standaard afschermen. Via encryptie is informatie niet toegankelijk voor onbevoegden. Zo kunnen zowel hackers als overheid geen informatie van de gebruiker verkrijgen via zijn of haar telefoon. De overheid probeert de technologiebedrijven over te halen de data beschikbaar te maken, omdat het van belang kan zijn in onderzoek naar criminelen.

Speerpunten

Barack Obama sprak vorige maand tijdens een bijeenkomst op de werkvloer van de NCCIC - het nationale veiligheidscentrum voor cybercriminaliteit - over een aantal hoofddoelen. De Amerikaanse president gaf toen aan meer informatie te willen delen met de private sector, nieuwe wetgeving te willen ontwikkelen en de autoriteit van rechtbanken op dit gebied te willen vergroten.

Door niet zelf aanwezig te zijn op de cybertop zouden de CEO's van Facebook, Yahoo en Google uiting willen geven aan hun onvrede over het beleid van de Amerikaanse president.

Bekijk hieronder de toespraak van Obama.

Marissa Mayer, CEO van Yahoo. Beeld anp
Marissa Mayer, CEO van Yahoo.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden