Review

Centurion **

null Beeld

Regie: Neil Marshall
Met: Michael Fassbender, Olga Kurylenko, Dominic West, David Morrissey, Noel Clarke
In het jaar 122 na Christus liet de Romeinse keizer Hadrianus in het noorden van Engeland de Vallum Hadriani aanleggen. De muur liep zes jaar later van kust tot kust en scheidde het Romeinse Britannia van het huidige Schotland. Omdat het een van de sterkste erfscheidingen van het Romeinse rijk was, is er veel van de muur van Hadrianus bewaard gebleven.

De Britse filmmaker Neil Marshall (The descent) groeide in de buurt van de oude verdedigingslinie op, en schetst in Centurion een speculatieve voorgeschiedenis, die moet verklaren wat de keizer ertoe bewoog de muur te bouwen.

Met de actiefilm haakt de regisseur in op de legende van het negende legioen, een Romeinse legereenheid die naar Schotland optrok om er spoorloos te verdwijnen. In zijn scenario plaatst Marshall de Romeinen tegenover de barbaarse Picten, die het legioen in een hinderlaag verslaan met behulp van rollende vuurballen. De fraaie scène herinnert aan de beroemdste veldslag uit Stanley Kubrick's Spartacus, maar het ontbrak Marshall verder aan middelen om Centurion tot een groots historisch spektakel te kunnen maken.

In plaats daarvan concentreert de film zich op een door Michael Fassbender (Hunger) vertolkte overlevende van de hinderlaag. Achter vijandige linies wordt de Romein met enkele lotgenoten dagenlang door de Picten opgejaagd, waarbij ze het moeten opnemen tegen de amazone Etain. In de vertolking van Bondgirl Olga Kurylenko (Quantum of solace) is de spraakloze spoorzoekster een bloedlink loeder, dat met een eenduidig wraakmotief een vluchtig geschetst archetype blijft.

Het is typerend voor de hele film, die actie en expliciet verbeeld geweld boven inhoud plaatst, en daarbij niet kan concurreren met fraai gestileerde kaskrakers als 300 of Gladiator. Met de lokatie, het verhaaltje en de muur is Centurion een historische variant van Marshall's science fiction film Doomsday, die amusanter uitpakte omdat de maker er wat maffe vondsten en humor aan toe voegde.

Na vier genrefilms over opgejaagde helden op vijandig terrein mag de Brit de bakens wel eens gaan verzetten: als scenarioschrijver vervalt hij in herhaling. (BART VAN DER PUT)

www.centurion-film.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden