Centrumrechtse oppositie wint verkiezingen in Noorwegen

De centrumrechtse oppositie heeft de parlementsverkiezingen in Noorwegen gewonnen. Dat maakt de telling van een kwart van de stemmen aannemelijk. De partijen in de rechterhelft van het politieke palet lijken op ongeveer 95 van de 169 zetels te mogen rekenen.

Erna Solberg brengt haar stem uit Beeld AP
Erna Solberg brengt haar stem uitBeeld AP

De partijen in de rechterhelft van het politieke palet mogen volgens de voorlopige uitslagen op rond de 97 van de 169 zetels rekenen. Een kleine vijftig daarvan vallen toe aan de Conservatieve Partij van Solberg. Stoltenbergs Arbeidspartij blijft waarschijnlijk de grootste fractie leveren, maar zal de komende jaren oppositie moeten voeren.

De verkiezing van een nieuw Storting, zoals het Noorse parlement heet, was de eerste sinds de terreuraanslagen van Anders Behring Breivik in 2011. Opiniepeilers gaven vooraf al weinig voor de kansen van de centrumlinkse coalitie van Stoltenberg. Ondanks een sterke economie en lage werkloosheid blijkt hij na acht jaar de gunst van de kiezer in het olierijke Scandinavische land inderdaad te hebben verspeeld.

De Conservatieve Partij sloot in de afgelopen verkiezingscampagne samenwerking met de Vooruitgangspartij, die een veel strenger immigratiebeleid bepleit, niet langer uit. De beide rechtse partijen behalen volgens de voorlopige uitslagen samen echter geen meerderheid. Mogelijk nodigt Solberg ook de liberalen en/of de christendemocraten aan tafel.

Bij de aanslagen van Breivik in het regeringscentrum van Oslo en op een zomerkamp van de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya kwamen 77 mensen om het leven. Drieëndertig overlevenden van het bloedbad op Utøya zijn kandidaat in de verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden