Centrum wil klaar-overs

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum haalt volgende week de verkeersregelaars op het Marnixplein weg. Het stadsdeel heeft de scholen in de Jordaan verzocht voor klaar-overs te zorgen.

Hoewel wethouder Hans Gerson inmiddels heeft laten weten dat de gemeente geld zal vrijmaken om de verkeersregelaars op het Marnixplein nog wat langer te laten staan, heeft het verzoek tot grote irritatie bij de scholen geleid.

''Verkeersveiligheid is toch geen taak van de scholen?'' zegt directrice Marion Mulder van de St. Aloisiusschool in de Westerstraat. ''Ik weet precies hoe dat gaat: het wordt dan ook onze verantwoordelijkheid.

Hoe moet dat dan als er ¿wat God verhoede ¿ weer een ongeluk gebeurt? Wij doen daar niet aan mee.''

De laatste twee weken stonden rond schooltijd verkeersregelaars op het Marnixplein. Die waren daar neergezet door stadsdeel Centrum om ¿ nu de scholen weer zijn begonnen ¿ de kinderen en andere verkeersdeelnemers te laten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie.

''Na het ongeluk van 19 juni, waarbij de twaalfjarige Boris Kouwen omkwam, hebben we het kruispunt met spoed veiliger gemaakt,'' zegt stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof.

''We hebben toen beloofd bij het begin van het schooljaar verkeersregelaars in te zetten. Maar inmiddels moet iedereen wel aan de situatie gewend zijn.''

Het probleem is volgens Koldenhof dat veel verkeersdeelnemers zich niet aan de regels houden. ''Het kruispunt is ingericht volgens adviezen van alle bij deze kwestie betrokken instanties en daarover is uitgebreid inspraak geweest. Maar als de mensen zich niet aan de verkeersregels houden, wordt het kruispunt natuurlijk niet veilig.''

Vorige week stuurde het stadsdeel de basisscholen ¿ het St. Aloisius en de Theo Thijssenschool ¿ een brief met het verzoek vanaf het moment dat de verkeersregelaars vertrekken, klaar-overs te regelen.

''Dat verbaast me nogal,'' zegt Mulder. ''Het Marnixplein is net heringericht omdat het veiliger moest worden, maar kennelijk is het niet zo veilig dat kinderen daar zonder klaar-over kunnen oversteken. Ze hadden hier gewoon stoplichten moeten neerzetten.''

Op zo korte termijn was dat echter geen optie, zegt Koldenhof. ''De beslissing over het plaatsen van stoplichten of het instellen van een dertigkilometerzone op de Marnixstraat ¿ een andere vurige wens van de bewoners en de scholen ¿ is de verantwoordelijkheid van de gemeente.''

Wethouder Gerson buigt zich daar op dit moment over en zal er binnenkort met Koldenhof over praten.

''Ik vind het geen rare gedachte ouders tot die tijd te vragen een bijdrage leveren aan de veiligheid van hun kinderen,'' zegt Koldenhof.

''Overal in Nederland helpen ouders als klaar-over. Waarom zou dat hier niet kunnen gebeuren?'' ''Omdat dat niet zomaar even geregeld is,'' zegt Peter Sargentini, directeur van de Theo Thijssenschool in de Anjeliersstraat. ''Onze leerlingen hebben bijna allemaal ouders die allebei werken en dus niet als klaar-over kunnen helpen. En áls ik ze al kan vinden, moeten ze wel eerst worden opgeleid. Daar gaat zeker een aantal weken overheen.''

Koldenhof: ''Het was de afspraak dat de verkeersregelaars hier tijdelijk zouden staan. En dan zouden er zo nóg tien plekken zijn waar ik ook verkeersregelaars moet neerzetten.

En zo plotseling is het niet, we hebben de scholen in juni al gevraagd om naar verkeersregelaars te kijken.'' (JASPER KARMAN)

Stadsdeel Centrum heeft scholen in de Jordaan verzocht klaar-overs te regelen. Foto ANP Beeld
Stadsdeel Centrum heeft scholen in de Jordaan verzocht klaar-overs te regelen. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden