Centrum weert commerciële partijen

AMSTERDAM - Kinderen moeten op Koninginnedag weer lekker in de binnenstad kunnen spelen en rondlopen. Daarom komen er nadrukkelijk commercievrije 'kinderlocaties' waar kinderen alle rust en ruimte krijgen om van het feest te genieten.Dit heeft het bestuur van het stadsdeel Centrum besloten en besproken in het 'Koninginnedagoverleg' tussen stadsdelen.

Hoofddoel van de aan te wijzen locaties is dat er plekken en buurten in de stad zijn waar 'de kleintjes' niet in het feestgedruis onder de voet worden gelopen.

Gedacht wordt in ieder geval aan het Amstelveld, de ruimte bij de Sint Antoniesluis (die ligt achter de Stopera) en het Frederiksplein. Op deze terreinen wordt een flink aantal vierkante meters vrijgemaakt voor alleen kinderkraampjes en -kleedjes.

Het wordt geen papieren maatregel zonder gevolgen, wordt beloofd.

Borden zullen op Koninginnedag zelf duidelijk maken dat de vrijmarkt hier alleen voor kinderen bedoeld is. Een beveiligingsambtenaar zal er op toezien dat de kinderen ook echt de ruimte krijgen. Commerciële partijen die zich niet aan deze regels houden, worden beslist weggejaagd, belooft het stadsdeel.

Stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof (VVD) is verder van plan rond deze plekken ook aanmerkelijk minder vergunningen af te geven voor tappen, evenementen en podia.

Inmiddels zijn in het centrum overigens al 41 vergunningen afgegeven voor nachtevenementen en 131 voor happenings overdag.

Het idee voor speciale kinderlocaties op 30 april komt van D66-deelraadslid Yellie Alkema.

Zij zag het als een manier om het vercommercialiseren van het feest in de hand te houden en tegelijkertijd op een aantal locaties het intieme karakter van de vrijmarkt voor kinderen te behouden.

De fractie onderstreept dat Koninginnedag deels toch speciaal voor kinderen bedoeld was. Dat moet weer zichtbaar worden. ''Geef kinderen met een kleedje naast de gelikte stands ook nog wat de ruimte.''

Geert Eggink, de gemeentelijke coördinator van feesten in de binnenstad, brengt voor de stadsdelen de gezamenlijke plannen en looproutes in kaart. Ook hij zal naar verluidt dit jaar oog hebben voor meer kindvriendelijke plekken in de hele stad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden