Centrum spijkert 'illegaal hoerenpension' dicht

Stadsdeel Centrum heeft deze week een complex van verscheidene panden aan de Nieuwezijds Voorburgwal laten dichtspijkeren. Het deed vermoedelijk dienst als een soort pension voor buitenlandse prostituees. Het gaat om de Nieuwezijds Voorburgwal 51 eenhoog, een ruimte die doorloopt in de Dirk van Hasseltsteeg 42, 44 en 46.

Bart Middelburg
Het gaat om het gebouw met de lichtbruine stenen in het midden van de foto. Beeld Floris Lok
Het gaat om het gebouw met de lichtbruine stenen in het midden van de foto.Beeld Floris Lok

De eigenaar van het complex, Crown Investments Amsterdam bv, heeft van het stadsdeel te horen gekregen dat het gebruik van het complex met onmiddellijke ingang dient te worden gestaakt.

Directe aanleiding tot de sluiting is dat bij inspectie door de brandweer is gebleken dat er sprake is van 'een gevaarlijke en onveilige situatie, waartegen onmiddellijk dient te worden opgetreden'. De deuren zijn er niet brandwerend, er zijn geen rookmelders, er zijn bij brand geen vluchtwegen - en dat is nog maar deel van de gebreken die de brandweer heeft geconstateerd.

De sluiting volgt op toezeggingen van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum dat er bij het toezicht op mogelijk brandgevaarlijke panden niet zal worden beknibbeld op handhaving. Onlangs brandde op de Nieuwezijds Voorburgwal, schuin tegenover het nu gesloten complex, een pand af van huisjesmelker Theo Hoogland. Daarbij vielen twee doden. Na die brand bleek dat het stadsdeel Hoogland de afgelopen jaren twee keer heeft gewaarschuwd, maar dat hij zich daarvan niets had aangetrokken.

Daarnaast is het nu gesloten complex ook doelwit van de dienst Wonen. 'Wij doen onderzoek naar de eigenaar, omdat het vermoeden bestaat dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan illegale woningonttrekking. Op nummer 51 en 53 zitten officieel woningen, maar de verdenking is dat er mogelijk aan illegale woningverhuur is gedaan,' zegt een woordvoerder van de dienst.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden