Centrum plaatst containers in strijd tegen vuile binnenstad

Net als in de rest van de stad moeten Centrumbewoners hun vuilnis in containers gaan gooien, desnoods geplaatst op parkeervakken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat vinden D66 en PvdA die hiertoe woensdag gezamenlijk een voorstel indienen. In andere stadsdelen staan ondergrondse vuilcontainers waar huishoudens hun vuilniszakken in moeten werpen.

Maar in de binnenstad moeten bewoners hun vuilniszakken twee keer per week langs de kant van de weg zetten, wegens ruimtegebrek. Er zouden te veel leidingen en rioolbuizen in de grond zitten, en de stoepen langs de grachten zijn vaak te smal om er een ondergrondse container te kunnen plaatsen.

Het gevolg is dat vogels de zakken openpikken, waardoor het vuilnis zich verspreidt en het al snel een enorme bende wordt. Ook gooien passanten ander afval bij het huisvuil, waardoor bergen rommel ontstaan die 'het straatbeeld ontsieren'.

Parkeervakken
Raadsleden Marijn Bosman (D66) en Pia van den Berg (PvdA) vinden dat het zo niet langer kan en willen dat er opnieuw wordt gezocht naar ondergrondse containerlocaties. In delen waar het echt niet anders kan, moeten wat de raadsleden betreft bovengrondse containers worden neergezet, desnoods ten koste van de schaarse parkeervakken in het centrum.

"Losliggende zakken moeten tot het verleden gaan behoren. Het ziet er niet uit en trekt ander afval en ongedierte aan," aldus Bosman die het huisvuilprobleem belangrijker vindt dan parkeerruimte.

Vooral D66 krijgt, als grootste partij van de stad, de laatste maanden veel kritiek vanwege de bende in de binnenstad. Markante binnenstadbewoners als advocaat Oscar Hammerstein en andere activisten, plaatsen sinds deze week zelfs vlaggetjes met het logo van de partij op vuilnishopen om aandacht te vragen voor de troep.

Voor het voorstel is geen extra geld nodig want de gemeente heeft voor volgend jaar al 21 miljoen euro vrijgemaakt voor het plaatsen en vervangen van ondergrondse afvalcontainers.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden