Centrum legt zes ijssalons binnenstad dwangsommen op

Het is hard tegen hard tussen stadsdeel Centrum en de ijssalons in de binnenstad. Voor het eerst zijn aan zes zaken forse dwangsommen van 10.000 euro opgelegd. De ondernemers weigeren te betalen.

Ice Bakery in de Nieuwe Doelenstraat Beeld Rink Hof

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje laat weten net zo lang door te willen gaan met het opleggen van dwangsommen totdat de illegale ijssalons hun leven beteren of hun zaak sluiten.

In de eerste ronde moeten zij tienduizend euro betalen, daarna volgt nog twee maal een verdubbeling. "En in het uiterste geval timmeren we de tent dicht," zegt Oranje. Binnen een jaar kan het al zover zijn.

Volgens Roberto Fava van de keten Ice Bakery, eigenaar van twee gewraakte zaken in de Oude Doelenstraat, kan het stadsdeel 'zijn eigen regels niet lezen'. Hij spreekt van 'totale willekeur' en 'een aanval op hardwerkende ondernemers om stemmen te winnen voor de volgende verkiezingen'.

Fava heeft samen met de anderen (Dolce & Gelato Bio en Pasta Plaza in de Damstraat en Paradiso del Gelato en Rady in de Nieuwe Hoogstraat) een advocaat in de arm genomen om de maatregel aan te vechten. Voor zijn zaak in de Oude Doelenstraat betaalt Fava een ton huur per jaar, zei hij een half jaar geleden tegen Het Parool.

Op een omzet van 1,3 miljoen euro. Tienduizend euro is dan niet veel, maar Fava vreest dat de rekeningen blijven komen. Elders in de binnenstad heeft hij bovendien nog tien winkels en restaurants.

Roberto Fava Beeld Michiel Spijkers

Vergunning
IJs mag in het centrum worden verkocht zonder horecavergunning in panden waarvoor een winkelbestemming geldt. Dat heeft de laatste jaren geleid tot een enorme wildgroei aan ijswinkels en een stortvloed aan klachten over stankoverlast en over het eenzijdige, laagwaardige winkelaanbod in straten.

Die zouden volgens buurtbewoners langzaamaan verworden tot vreetgoten voor toeristen.

In 2015 telde het stadsdeel zeventig ijs- en wafelwinkels, waarvan er 46 zich niet aan de regels bleken te houden. Zij bereidden in de winkel vers voedsel of hadden bijvoorbeeld tafels en stoelen neergezet voor de klanten.

Voor dergelijke zaken is wel een vergunning nodig en moet er bovendien een horecabestemming op het pand zitten. In het stuk tussen de Damstraat en de Nieuwe Hoogstraat zitten tien ijssalons. Daarvan hebben er vier hun zaak aangepast na controle door de gemeente.

Oranje wil kijken of hij verder kan met het aanpakken van de andere 36 ijswinkels. Het ontbrak hem aan capaciteit om alles in één keer te doen. Daarom is nu eerst gekozen voor de plekken waar de overlast het grootst is.

Lees ook: Roberto Fava: 'We zouden geprezen moeten worden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden