Opinie

'Centrum is onnodig streng, ijssalons zo slecht nog niet'

Stadsdeel Centrum voert controles uit bij het snel groeiende aantal ijszaken. Maar er is geen goede reden voor de negatieve aandacht, stelt Andrea Steinmetz van pannenkoekenhuis The Happy Pig Pancake Shop op de opiniepagina van Het Parool.

Een inspecteur van de gemeente Amsterdam aan het werk in een ijssalon in het centrumBeeld Rink Hof

Ook stadsdeel Centrum blijkt zijn laffe tanden te hebben gezet in de ijs- en wafelwinkels, na een 'zomer vol klachten'. Kennelijk om te laten zien dat het strijdt tegen de afschuwelijke uitwassen van het toerisme. Maar om hoeveel klachten gaat het? Wat voor klachten? Van wie? Genoeg om daar beleid op te bepalen? Wat is het probleem eigenlijk?

Vorig jaar ben ik begonnen met mijn pannenkoekwinkel The Happy Pig in het centrum. Jaren heb ik als freelancer heel ander werk gedaan, maar door de teruglopende markt had ik steeds minder werk. Daarom ben ik naar andere mogelijkheden gaan zoeken om inkomen te verwerven. En zo kwam ik uit op een biologische pannenkoekenwinkel. Niet helemaal hetzelfde als een ijs- en wafelzaak, maar de gemeente beschouwt ons wel zo, gezien het bezoek van de controleur dat ook wij hebben gehad.

Pissteeg
Mijn zaak is gevestigd aan de Rosmarijnsteeg, waar, voor ik er begon, vier winkelpanden leegstonden. Het was een beetje een pissteeg, waar maar een paar winkels het hoofd boven water wisten te houden. Nu is het, mede door onze komst, een leuke winkelstraat.

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje meent te weten dat de bewoners zich door het soort zaken als het mijne minder thuis voelen in hun buurt. Deze arme mensen raken door ons zelfs hun 'ankers' kwijt! Pardon? Wij hebben een uitstekend contact met omwonenden en collega-ondernemers, die geregeld langskomen. Ik weet zeker dat onze komst juist tot een betere sfeer in de straat heeft geleid. Kom eens langs, Boudewijn!
Overigens, de locaties van de in het artikel genoemde ijswinkels in de binnenstad, zoals de Damstraat, Hoogstraat, Rokin, Kalverstraat en Leidsestraat, zijn al sinds mensenheugenis geen toonbeeld van gezellige woonbuurten vol 'ankers'.

Marqt
Het stadsdeel wil graag groentezaken en dergelijke in de binnenstad, gericht op de bewoners, maar iedereen weet dat de wereld van de detailhandel is veranderd. Zelfs een keten als Marqt gaat het niet voor de wind.

De groenteboer gaat het dus niet worden. Dan maar weer een vestiging van een groot kledingmerk? Is dat fijner voor de bewoners? Het is misschien tijd voor een nieuwe, realistische visie op de detailhandel in de binnenstad, in plaats van regeltje op regeltje stapelen en blindweg weer te gaan verbieden.

Deugdelijk
Tot slot vind ik het ronduit stuitend dat in het artikel in Het Parool wordt gesuggereerd dat de eigenaren van de ijs- en wafelwinkels niet 'deugdelijk' zouden zijn, omdat ze niet kunnen worden gecontroleerd via de wet Bibob. Stadsdeelvoorzitter Oranje maakt zich daar zorgen over, zegt hij. Waarom? Heeft hij signalen gekregen dat de maffia zich heeft gestort op het Amsterdamse ijs- en wafelwezen? De meeste eigenaren zijn mensen die keihard werken voor hun bestaan. De toeristen én de buurtbewoners houden van ons. Ik nodig Boudewijn Oranje hierbij uit voor een constructief gesprek.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden