Centrum eist inzage rapport

AMSTERDAM - Een meerderheid van de deelraad in Centrum wil adviezen van bureau Monumenten en Archeologie (bMA) kunnen lezen en zo nodig gebruiken.Die adviezen zijn nu nog vaak geheim. De fracties vinden dat ze daardoor moeilijk beslissingen kunnen nemen.

PvdA, GroenLinks en D66 stellen dat geheimhouding van de adviezen tegen de wet openbaar bestuur is. Ze willen liefst nog deze week horen dat het dagelijks bestuur van de stadsdeelraad toezegt dat de adviezen openbaar worden.

Deelraadsleden vroegen recentelijk echter tevergeefs het advies van bMA over de voorgenomen verbouwing van Foodplaza op, het beoogde nieuwe onderkomen van stadsdeel Centrum. Daarover heeft bMA eind vorig jaar negatief geadviseerd. Stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA) vertelde de deelraad dat zij 'een voorzichtig positief advies van 'welstand' verwacht. Het originele advies van bMA zelf liet zij buiten beschouwing omdat het al in het advies van de welstandscommissie zou doorklinken. Zij wilde het advies ook niet opvragen, nodigde de raad uit dit zelf te doen, maar die ving bot bij bMA.

Esther Agricola, directeur bMA, zegt dat de adviezen niet geheim zijn. ''Alleen geven we niet altijd alle rapporten prijs aan de openbaarheid op het moment dat de onderzoeken en afwegingen nog in volle gang zijn. Dat zou het proces van onze werkzaamheden te veel verstoren.'' Overigens meldt Agricola dat inmiddels met het stadsdeel 'hard wordt gewerkt om alsnog met een positief advies te komen'.

Formeel had Iping hierbij het gelijk aan haar kant. Volgens de PvdA, GroenLinks en D66 laadt zij hierdoor tevens de verdenking op zich de verbouwing van Foodplaza door te drukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden