Centrum bant huurfiets van de stoep

Door het massatoerisme is het ­aantal fietsverhuurders in de binnenstad explosief gegroeid. Stadsdeel Centrum komt in actie ­tegen de verhuurders die de stoep in beslag nemen.

Michiel Couzy
Fietsverhuur op de Nieuwezijds Voorburgwal Beeld Charlotte Odijk
Fietsverhuur op de Nieuwezijds VoorburgwalBeeld Charlotte Odijk

Fietsverhuur is een lucratieve business. Het centrum is vergeven van groepen toeristen die op de fiets door de stad gaan, de een vaardiger dan de ander. De enorme vraag leidt tot een enorm aanbod. Stadsdeel Centrum telt zeker zestig fietsverhuurders.

Wie door het epicentrum loopt, de Spuistraat en Nieuwezijds Voorburgwal, komt inderdaad de 'bike rentals' overal tegen. Deze twee straten alleen herbergen al meer dan twintig ­verhuurders. Ook hotels hebben de gekleurde exemplaren in rijen voor de deur staan. Aanbieders van rondleidingen en excursies, bieden ook fietsen aan.

Te gortig
Om zich in deze concurrentiestrijd te onderscheiden, is het gebruikelijk dat verhuurders hun fietsen op straat uitstallen. De één wegens gebrek aan ruimte in winkel of hotel, de ander als reclame en lokmiddel voor toeristen.

De bestuurscommissie wil hier een einde aan maken; de fietsen nemen de stoepen in beslag. En die ruimte is al zo gering door de drukte.

"Voor mij was de absolute steen des aanstoots dat de verhuurder naast de Nieuwe Kerk zijn fietsen zo ongeveer op de Dam heeft neergezet. De Dam! Dat is toch echt te gortig," aldus ­Boudewijn Oranje, voorzitter van het dagelijks bestuur.

Vanaf maandag gaat het stadsdeel handhaven op de Nieuwezijds ­Voorburgwal, die zeker dertien fietsuitstallingen herbergt. Verhuurders krijgen twee weken de tijd om de fietsen binnen te zetten. Doen ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 1000 euro per keer, met een maximum van 5000 euro. Staan de fietsen dan nog buiten, dan volgt bestuursdwang.

Ongein
De negen fietsverhuurders in de Spuistraat hebben al een brief ontvangen. Inmiddels hebben acht van hen hun handelswaar binnen gezet.

Na de Nieuwezijds volgen in ieder geval de Kerkstraat, Lijnbaansgracht, Prins Hendrikkade, het Damrak en de Wallen. "We gaan door tot elke huurfiets binnen staat," zegt Oranje. "Dit is niet zo moeilijk te handhaven."

De aanpak van huurfietsen op de stoep is onderdeel van een breder ­offensief tegen 'ongein', waarmee de bestuurscommissie de openbare ruimtes wil terugveroveren. Eerder zijn straatmuzikanten de wacht aangezegd, terrassen teruggebracht en de bierfiets verboden in de binnenstad - al heeft de rechter dat verbod vooralsnog opgeschort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden