Plus

'Centrale Hemweg zou de schoonste kolencentrale zijn. Niets van waar!'

Duizenden mensen verzamelden zich zaterdagmiddag op het Museumplein om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Jong, oud, rechts of links: demonstranten van The People Climate March hadden allemaal eenzelfde boodschap. 'Als we nu niets doen, zijn we verloren.'

Demonstranten op het MuseumpleinBeeld anp

Gebreide truien onder tuinbroeken. Als je goed zoekt zijn ze er wel, maar ze vertegenwoordigen slechts een fractie van de demonstranten, die zich op het Museumplein voor de People Climate March hebben verzameld.

Dat valt ook organisator Jidde Koekoek op die de menigte op het podium toespreekt. "Zo divers publiek. Zó divers. Dankuwel." Hij is samen met Kim van Daalen initiatiefnemer van de People Climate March in Amsterdam. De demonstratie hoort bij het wereldwijde evenement dat mensen aanspoort te demonstreren tegen de klimaatveranderingen.

Spandoeken
Zo divers als het gezelschap, zijn ook de leuzen op de kartonnen borden, die met honderden op het plein omhoog worden gehouden. 'Wat heb je aan geld als de ijskap smelt?' 'Even geen vlees' en 'Nederland fossiel vrij'. Niemand kan er meer omheen: klimaatverandering behelst meer dan alleen het bekende broeikasprobleem.

Op het plein staat ook Bert Viergever, beter bekend als Ed van der Elskens punker Bep Broodje. Hij houdt een spandoek omhoog 'Nuon moet nu om'. "Ik voel mij voorgelogen door de regering. De Centrale Hemweg zou de schoonste kolencentrale zijn. Niets van waar! Het maakt mij razend."

Als de mars begint, zorgt het klimaatkoor op een rijdende kar, onder leiding van Nic Balthazar, voor de demonstratieve toon. 'We need to wake up. We need to open our eyes. And do it now, now, now.' Op de laatste woorden heffen de demonstranten hun vuisten in de lucht.

Toch is het vooral een gemoedelijke tocht. Op sommige plekken klinken trommels en worden er leuzen door megafoons geschreeuwd. Maar het merendeel van de demonstranten loopt gedwee met de stroom mee.

Verzet
Kan dit de voorzichtige opstart zijn naar het verzet zoals die voor de jaren '70 in Nederland kenmerkend was? Ineke Oudehand, die met haar kinderen naar het Museumplein is gekomen om te demonstreren, denkt dat dat nog wel even gaat duren. "Kernwapens, kruisraketten, vroeger streden we nog ergens voor." Volgens Oudehand moet het nog slechter gaan met de wereld. "Pas dan gaan we weer inzien dat we moeten vechten."

DemonstratenBeeld anp

Dat inzien is volgens sommigen al veel te laat. Aan het begin van de stoet staat, iets van de demonstranten af, Dirk Zeldenrust. Naar eigen zeggen houdt hij zich al meer dan veertig jaar bezig met klimaatverandering. "Zo'n optocht is leuk hoor, maar we zijn toch al verloren." De toekomst ziet hij niet rooskleurig in. "Over twintig jaar is de pool gesmolten. Alle veranderingen gaan veel te langzaam."

De demonstratie eindigt weer op het Museumplein. Alleen de diehards blijven over om nog naar sprekers als Olave Basabose van Artikel 1 en Joos Ockels van Grootouders voor 't Klimaat te luisteren. Maar het hardst wordt er voor gymnasiasten Muriël Schinkel en Khoroi de Geus geklapt, die op een rustige maar gedwongen toon duidelijk maken dat zij niet in een wereld willen leven, die kapot gaat.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden