null

Centrale bank grijpt in op woningmarkt

Beeld Rink Hof

De Nederlandsche Bank (DNB) grijpt in op de woningmarkt. Zij eist dat banken gezamenlijk 3 miljard euro extra reserves aanhouden om problemen met hun hypotheken tijdens een eventuele crisis op de huizenmarkt te voorkomen.

DNB vindt dat banken de risico’s van hun hypothecaire leningen te laag inschatten.

Dit maakte DNB dinsdag bekend tegelijk met het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Met de maatregel geeft de centrale bank een belangrijk signaal af over de oververhitte huizenmarkt.

DNB wijst erop dat de huizenprijzen al drie jaar fors stijgen, gemiddeld met bijna acht procent per jaar. “Dit kan voor een deel verklaard worden door een achterblijvend aanbod en dalende rente Maar maar er zijn ook signalen van overwaardering.”

Hoge hypotheekschuld

Daar komt bij dat de huizenprijzen sneller zijn gestegen dan de inkomens. Een van de grote zorgen is dat de prijzen in de steden te opzichte van de inkomen zijn toegenomen, waardoor huizen minder goed betaalbaar zijn. Verder neemt volgens de bank het risicovolle leenbedrag van kopers toe en blijft de hypotheekschuld hoog.

‘Vanwege verliezen in het verleden schatten banken de risico’s van hun hypothecaire leningen laag in’, schrijft DNB in een persbericht. Deze risicoweging behoort tot de laagste in Europa. Maar DNB acht dit onvoldoende gezien wat de bank noemt de ‘toegenomen systeemrisico’s’ op de huizenmarkt. Banken schatten de risico’s van hun hypotheken in op 11 procent. Door de maatregel van DNB neemt dit percentage toe naar 14 of 15 procent.

De ingreep van DNB heeft vooral een signaalfunctie. De totale ‘kapitaaleis’ van DNB bij de zes belangrijkste banken is 10 miljard euro. Daar komt nu nog 3 miljard bij. Nog eens 130 miljard euro aan hypothecaire leningen vallen buiten de maatregelen omdat ze al een NHG-garantie hebben.

Lage rente een van de belangrijkste risico’s

De aanhoudend lage rente wereldwijd vormt volgens De Nederlandsche Bank een van de belangrijkste risico’s voor de internationale financiële stabiliteit. De rente daalt al drie decennia en is historisch laag, waardoor de prikkel om schulden te verlagen verder daalt en de prijsvorming op financiële markten wordt verstoord.

Er kunnen zeepbellen ontstaan, waarschuwt DNB in het dinsdag verschenen jaarlijkse rapport Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Naarmate de rente langer laag blijft, nemen de risico’s weer toe. Oorzaak van de aanhoudende daling van rentes is onder meer de lage economische groei en de vergrijzing. Daarbij komt dat veel gebieden, zoals Europa en de VS, bewust een lage-rentebeleid voeren om economische groei te stimuleren.

Bankpresident Klaas Knot verzet zich al lange tijd tegen de lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Vorige maand verzette Knot zich voor het eerst openlijk in een schriftelijke verklaring tegen een nieuwe verruiming van het monetair beleid van de ECB.

Volgens het rapport worden overheden, bedrijven en huishoudens kwetsbaarder voor onverwachte rentestijging of inkomens-schommelingen, als zij hun gegroeide schulden niet omlaag brengen. Tegelijkertijd signaleert DNB andere toegenomen risicofactoren, zoals handelsoorlogen, de brexit en de huizenmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden