Centraal Boekhuis: risico redding Polare te groot

Voor het Centraal Boekhuis (CB) was het financiële risico om mee te werken aan het reddingsplan van boekwinkelketen Polare te groot. Dat liet de boekenleverancier vandaag weten.

Redactie
Volgens het Centraal Boekhuis was het financiële risico om Polare te redden te groot. Beeld anp
Volgens het Centraal Boekhuis was het financiële risico om Polare te redden te groot.Beeld anp

'Polare heeft ons gevraagd een miljoenenschuld af te schrijven. Bovendien bleek uit een financiële analyse van het plan dat wij geen vertrouwen konden hebben in de toekomstige betalingen en aflossingen door Polare', stelt het CB in een verklaring. Ook hebben verschillende uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Het in financiële problemen verkerende Polare, dat al sinds eind vorige maand de winkeldeuren gesloten houdt, maakte vrijdag bekend waarschijnlijk dinsdag uitstel van betaling te moeten aanvragen. Daarmee dreigt een faillissement.

Beschuldigingen als die van Polare-commissaris Cor Molenaar dat sprake zou zijn van een 'vooropgezet plan om de marktleider te liquideren en de positie van de grote uitgeverijen te versterken', worden door het CB van de hand gewezen.

Gezonde toekomst
De leverancier betreurt de gang van zaken, maar vindt dat er bij een reddingsplan wel een 'gerede zekerheid voor een gezonde toekomst' moet zijn. De organisatie zegt wel mee te willen werken aan 'ieder initiatief dat de gezonde exploitatie en continuïteit van de verschillende historische en belangrijke boekhandels kan bewerkstelligen.'

Eerder zei directeur Hans Willem Cortenraad van het CB al dat zijn organisatie bij het faillissement van een van de voorgangers van boekhandelsketen Polare reeds voor enkele miljoenen het schip in ging.

Het CB vormt een belangrijke schakel in de Nederlandse boekenbranche tussen uitgevers en boekverkopers. De organisatie beheert de geld- en goederenstroom voor zo'n 1000 uitgevers en levert aan 2500 boekverkopers.

'Raar'
Een woordvoerder van Polare noemt de houding van het CB 'raar', temeer omdat de directeur van de boekenleverancier op het laatste moment niet eens meer bereikbaar zou zijn geweest voor onderhandelingen.

De zegsman wijst erop dat het CB meer moet afschrijven bij een faillissement van Polare, dan bij de laatste voorstellen van het reddingsplan. Volgens hem was Polare goed voor 15 procent van de Nederlandse boekenmarkt en verkocht de keten zo'n 100.000 boeken per week.

Moeilijkheden
De winkelketen Polare, een samenvoeging van Selexyz en De Slegte, raakte onlangs in moeilijkheden. Nadat het Centraal Boekhuis (CB) de leveringen staakte, gingen op 28 januari de alle 20 Nederlandse Polare-winkels 'tijdelijk' dicht. Nu, bijna twee weken later, is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de boekhandelketen.

Het was al langer bekend dat Polare in grote financiële problemen verkeert. Investeringsmaatschappij ProCures kocht in 2012 voor 3,5 miljoen euro de Selexyz-winkels. Bij die gelegenheid schrapte CB een flink deel van zijn vorderingen op Selexyz. Daarna volgde een fusie met De Slegte. De schuld van het bedrijf liep snel op, van 7,7 miljoen tot 12,8 miljoen euro.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden