Buis

Censureert de NOS het gesprek met volleybalster Slöetjes?

In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: censuur bij de NOS?

Bart van Zoelen
Lonneke Slöetjes na de wedstrijd tegen Peru Beeld screenshot NOS Studio Sport
Lonneke Slöetjes na de wedstrijd tegen PeruBeeld screenshot NOS Studio Sport

Wat zegt Lonneke Slöetjes nou? Of beter: wat zegt ze niet? De volleyballer was in alle staten, toen haar ploeg zich zaterdag plaatste voor de Olympische Spelen. En dat drukte ze uit door voor de Studio Sportcamera "Oh my god" te zeggen. Met daartussen nog een woord dat onverstaanbaar is geworden. Is daar misschien een krachtterm weggevallen? En heeft Studio Sport dat een beetje bijgeschaafd?

Niks daarvan, zegt Maarten Nooter, de hoofdredacteur van Studio Sport. Het is frappant, geeft hij toe. "Het lijkt wel te toevallig." Of zoals hij ook zegt: "Het lijkt of er censuur is toegepast." Maar daar doet Studio Sport niet aan. "Wij zijn niet vies van pittige reacties. Wij zijn gelukkig geen Amerikanen."

Nooter heeft het spoor nog eens teruggevolgd naar de allereerste uitzending van dit fragment. Daarvoor zijn de beelden vrijwel direct vanuit Japan op de buis gebracht, zegt hij. En ook daarin was deze passage al niet meer te horen. Precies zo zijn beeld en geluid dus vanuit Japan doorgestraald. En in Japan was alleen commentator Maarten Tip, dus ook daar is er niet aan gemonteerd.

Blijft over: een wel heel toevallig moment van ruis op de lijn tussen Japan en Nederland. Dat gebeurt wel vaker sinds de verbindingen digitaal zijn geworden. "Als het niet live is, knappen we het op," zegt Nooter. Maar dat kon hier dus niet, omdat het geluid in de eerste versie al ontbrak. Met als gevolg de suggestie dat Studio Sport een stilte had laten vallen. Nooter geeft grif toe: "Het lijkt bijna te toevallig voor woorden."

Het opvallende moment is hier vanaf 13.12 minuten te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden