Celstraffen voor ontvoering en afknippen pink Amstelveen

Twee mannen van 30 en 24 jaar krijgen 6 en 3 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering, poging tot doodslag en zware mishandeling van een man in Amstelveen op 9 maart vorig jaar.

Dat bepaalde de rechtbank dinsdag. Dat komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De twee mannen moeten het slachtoffer ook 5000 euro schadevergoeding betalen.

De 30-jarige man moet bovendien 360 dagen van een eerdere veroordeling alsnog uitzitten: hij had een proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling en die invrijheidstelling wordt nu herroepen.

Beschoten
Op 9 maart vorig jaar werd het slachtoffer op klaarlichte dag beschoten terwijl hij in zijn auto zat. Hij werd door een aantal gemaskerde mannen onder bedreiging van het vuurwapen uit zijn auto getrokken en geblinddoekt meegenomen naar een woning in Leiden.

Daar werd hij urenlang vastgehouden en op gruwelijke wijze mishandeld, waarbij zijn pink door een van de ontvoerders is afgeknipt. De ontvoerders dreigden nog meer lichaamsdelen af te knippen als de man niet een miljoen euro zou regelen.

Uiteindelijk hebben de mannen hun slachtoffer op straat in Leiden achtergelaten.

Motief
Wat het motief voor de ontvoering was, is nooit helder geworden. Zowel de ontvoerders als het slachtoffer houden hierover de kaken stijf op elkaar. De officier van justitie en de rechtbank hebben wel een vermoeden dat de daders zich bezig hebben gehouden met drugshandel. Dat het slachtoffer hen een groot geld bedrag verschuldigd was, is hiervoor een argument.

Dat de daders de pink van het slachtoffer afknipten, is volgens de rechtbank "van een gruwelijkheid die niet vaak in rechtszaken wordt gezien."

Verantwoordelijk
Het is volgens de rechtbank bewezen dat de 30-jarige man een van de daders was van de ontvoering in Amstelveen en het slachtoffer heeft vervoerd naar Leiden. Of hij degene is geweest die op de auto van het slachtoffer heeft geschoten en of hij in de woning is geweest waar het slachtoffer zwaar is mishandeld, staat niet vast.

De rechtbank houdt hem hiervoor toch verantwoordelijk, gelet op zijn grote rol bij de hele ontvoering

De 24-jarige man is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering met zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. De rechtbank acht het bewezen dat hij een essentiële rol gespeeld heeft bij de voorbereiding van de ontvoering. Hij regelde namelijk de woning waar het slachtoffer werd vastgehouden en zwaar werd mishandeld.

Er kan niet worden vastgesteld dat hij bij de feitelijke ontvoering betrokken was. Hij wordt daarom vrijgesproken van de ontvoering, het schieten op het slachtoffer en van de zware mishandeling.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden