Celstraffen tot 6 jaar voor dood grensrechter

Zes voetballers en voetbalvader El-Hassan D. hebben celstraffen gekregen voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 51-jarige voetbalvader tot 6 jaar celstraf. De voetballers kregen straffen tot 2 jaar. Alle minderjarigen krijgen een proeftijd van 2 jaar en moeten zich verplicht laten begeleiden door jeugdzorg.

Redactie

Yassin D. krijgt 12 maanden jeugddetentie, waarvan 2 voorwaardelijk. Fady F. (16), Ibrahim C. (16), Othman K. (16), Soufyan B. (17) en Mohamed K. (18) krijgen 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daveryon B. werd vrijgesproken van het medeplegen van doodslag. Hij kreeg 30 dagen voor openlijk geweld.

Advocaat Gerard Spong, raadsman van de 51-jarige El-Hasan D., tekende direct na afloop van de uitspraak hoger beroep aan bij de griffie van de rechtbank in Lelystad. 'Wij zijn het evident niet eens met dit vonnis. Het is innerlijk tegenstrijdig. De rechtbank zegt zich te baseren op objectieve getuigen en gebruikt vervolgens de verklaringen van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter. Die is natuurlijk niet objectief, hij is direct belanghebbend, want het gaat om zijn vader', zei Spong.

Mariëlle van Essen, advocate van verdachte Soufyan B. (17), noemde het vonnis teleurstellend. Alle verdachten, op een na, zijn over één kam geschoren. Ten onrechte, vindt Van Essen, omdat het bewijs tegen de een sterker was dan tegen de andere. 'Het is een verhaal van samen uit, samen thuis geworden. Dat is vreemd.' Ook Van Essen twijfelde niet over het instellen van hoger beroep.

Het OM is tevreden met de veroordelingen. De straffen kunnen 'het leed van de nabestaanden nooit meer goedmaken', maar de rechtbank heeft wel de maximale straffen opgelegd en daarmee een 'heel stevig signaal' afgegeven, zei een woordvoerster.

Fors uitwendig geweld
Zeven verdachten, zes minderjarigen en de vader, hebben de grensrechter geschopt en geslagen, oordeelt de rechtbank. Het verband tussen schoppen en overlijden staat voor de rechtbank ook vast. De rechtbank stelt dat Nieuwenhuizen direct is overleden als gevolg van 'fors uitwendig geweld, zoals trappen en schoppen'.

Volgens de rechter hebben de verdachten het feit gezamenlijk gepleegd. Yassine D. trapte de grensrechter als eerste, waardoor die viel. 'De verdachten schopten Nieuwenhuizen alsof ze tegen een bal schopten', aldus de rechter. 'Yassine heeft de grensrechter met kracht op zijn hoofd en schouder geschopt en heeft daarmee een groter aandeel in de mishandeling dan hij zelf beweert.'

De rechtbank heeft zich op getuigenverklaringen gebaseerd. Een belangrijke getuige was de zoon van Richard Nieuwenhuizen - Mykel -, zegt de rechtbank. Het bezwaar dat hij geen geldige getuige zou zijn, omdat hij te emotioneel betrokken is bij de zaak wordt door de rechtbank verworpen.

De schadeclaim van de familie is niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank is deze onvoldoende onderbouwd. De weduwe van de grensrechter en haar drie zonen hadden 250 duizend euro schadevergoeding gevraagd, vanwege materiële en immateriële schade.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanwezig
Drie van de acht verdachten waren in de zaal om de uitspraak aan te horen: El-Hassan D., zijn zoon Yassine D. en Othman K.. Er was ook veel pers aanwezig, waaronder enkele buitenlandse media. De zitting begon een half uur later omdat de 51-jarige verdachte El-Hasan D. beperkt Nederlands spreekt en er geen tolk was geregeld.

Grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december direct na afloop van een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam mishandeld. Na enkele uren werd hij onwel, een dag later overleed hij.

Yassine D. (16) heeft deels verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Hij is de enige die bekende een schop te hebben uitgedeeld. Soufian B., Ibrahim C., Mohamed K., Othman K. en Fady F. deden dat niet. De 51-jarige El-Hassan D. verklaarde eerder dat hij niet had geschopt en juist probeerde te sussen toen hij zag dat er onenigheid ontstond.

Complex
Het dossier in de geruchtmakende zaak kende een wirwar aan verklaringen. Verdachten beschuldigden elkaar over en weer of beriepen zich op hun zwijgrecht, noemden getuigenverklaringen leugenachtig, of zeiden zich niets te kunnen herinneren van wat er precies gebeurd is. Dit maakte de zaak complex. Ook bij de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen werden door advocaat Gerard Spong vraagtekens gezet.

De Britse forensisch patholoog Christopher Milroy, die onderzoek heeft gedaan op verzoek van Spong, zei dat het overlijden van Nieuwenhuizen het gevolg zou kunnen zijn geweest van een spontane scheuring in de halsslagader. Milroy merkte een afwijking bij Nieuwenhuizen op, die volgens hem in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden.

Rouwproces
'Dit is het maximaal haalbare en daar zijn we blij mee. Maar geen enkele straf is voldoende.' Dat zei Xandra Nieuwenhuizen, de weduwe van Richard Nieuwenhuizen, maandag na afloop van het vonnis van de rechtbank in Lelystad.

Slechts drie van de acht verdachten waren naar de rechtbank gekomen om de uitspraak aan te horen. 'Respectloos', noemde Xandra dat. Het ergste vindt zij dat de verdachten 'niet hebben erkend wat zij hebben gedaan'.

Het vonnis vormt voor Xandra en haar kinderen een 'afsluiting en een opluchting', ook al zal er nog een proces in hoger beroep volgen. Xandra: 'Het rouwproces zal nu beginnen.'

Zoon Mykel Nieuwenhuizen, die bij de dramatisch afgelopen vechtpartij op het veld van zijn club Buitenboys aanwezig was, zei dat hij hoopte dat het vonnis 'een statement' zal zijn, tegen het geweld op de voetbalvelden. 'Ik hoop dat het nu over is met al het geweld op de velden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden