Celstraffen geëist tegen hoofdverdachten drugszaak 'kaasroute'

Justitie eist zes jaar cel voor M. P. (50) en Thom B. (61), voor het leiden van een criminele organisatie die grote partijen cocaïne invoerde uit Zuid-Amerika. Medeverdachte Rens W. (47) moet van de aanklagers twee jaar cel krijgen. Voor Heino B. (50), ook bekend als sponsor van voetbalclub ASV De Dijk in Amsterdam-Noord, wil justitie algehele vrijspraak.

In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt. Beeld Justitie
In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt.Beeld Justitie

Voor officieren van justitie Hetty Hoekstra en Caroline Cnossen staat vast dat de hoofdverdachten opdracht hebben gegeven tot de invoer van 4050 kilo cocaïne die in augustus 2003 verstopt bleek in de wrakke zeesleper Otton - en voor de eerdere import van eerdere grote partijen cocaïne, uiteindelijk bestemd voor Amsterdam.

"De in beslaggenomen partij van 4050 kilo cocaïne aan boord van de Otton is nog steeds één van de grootste ooit in Nederland aangetroffen," zei Cnossen maandag in het requisitoir. "De waarde van die partij is becijferd op ongeveer 200 miljoen euro. Daarnaast is deze criminele organisatie bezig geweest met eerdere, al dan niet succesvolle, grootschalige cocaïnetransporten."

Cokeschepen
De aanklagers zien het bewijs in vele verklaringen, zowel van drie (omstreden) Nederlandse getuigen als van een trits spijtoptanten uit het Colombiaanse drugskartel dat de cocaïne naar Nederland verscheepte - onder wie één van de gewezen leiders, die in Amerika een deal met justitie heeft gesloten.

Bovendien ondersteunen afgeluisterde telefoongesprekken de verklaringen volgens justitie, net zoals gegevens van peilzenders in auto's van verdachten en de gegevens van de 'één-op-één telefoons' die drie verdachten slechts voor onderling contact over de import via de Otton zouden hebben gebruikt.

De organisatie van de in de Amsterdamse onderwereld bekende Thom B. en M. P. zou zeker vier keer een boot met honderden tot duizenden kilo's cocaïne hebben ingevoerd. De Otton zou naar de haven van Antwerpen varen, maar werd vanwege de haperende motor in opdracht van de loods in augustus 2003 in Vlissingen afgemeerd, waar de cocaïne werd gevonden. Al sinds 1998 zouden driemaal eerder cokeschepen voor de groep zijn aangekomen op de Oranjewerf in Amsterdam-Noord.

Zichtbare opluchting
Thom B. zou de transporten met zijn Colombiaanse contacten hebben opgezet en compagnon M. P. zou het uithalen van de drugs hebben gecoördineerd. Rens W. zou de drugs hebben moeten lossen, samen met de eerder tot vier jaar veroordeelde Ron H. - mede-oprichter van de Amsterdamse Hells Angels.

M. P.'s jeugdvriend Heino B. zou op zowel de Antwerpse werf als de Oranjewerf via zijn bedrijven werkzaamheden aan de boten verrichten. Justitie vermoedt dat hij zo op het oog legale eindbestemmingen voor de drugsboten voor de hoofdverdachten regelde én veilige havens waar de cocaïne ongehinderd kon worden gelost. Dat vermoeden kan echter onvoldoende worden hard gemaakt, erkent justitie nu. Tot zichtbare opluchting van Heino B. vorderden de aanklagers dan ook integrale vrijspraak.

Voor de import via de Otton is eerder al een reeks verdachten veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De zaak gaat woensdag verder met de pleidooien van de advocaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden