Update

Celstraf en opname geëist voor vernieler HaCarmel

Justitite eist onder meer een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 52 dagen voor de Syriër Saleh A. (29), die woensdag terecht stond voor vernieling van de ruiten van het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg en diefstal van de Israëlische vlag eind 2017.

Hanneloes Pen
Schade aan het Israëlische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Beeld anp
Schade aan het Israëlische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg.Beeld anp

Ook is een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een meld- en behandelplicht en een contact- en gebiedsverbod voor de restaurants van HaCarmel geëist. Daarnaast moet hij worden opgenomen in een instelling voor begeleid wonen.

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 52 dagen staat gelijk aan de duur van A.’s voorarrest.

Terrorisme

De Syriër die wordt omschreven als ‘instabiel, emotioneel belast en kwetsbaar’, is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een preoccupatie met het Israëlische en Palestijnse conflict. “Het neemt hem uren per dag in beslag. Het is mogelijk dat hij opnieuw in actie komt,” aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De officier van justitie: “Er is veel afgevraagd waarom er geen sprake is van terrorisme. Terrorisme is gebaseerd op mondelinge en schriftelijke uitingen. A. vernielde de zaak en dat zijn geen uitingen maar handelingen. We houden wel rekening met discriminatoir aspect wat een hogere eis tot gevolg heeft.”

“Antisemitisch geweld heeft niet alleen effect op het slachtoffer maar op de gemeenschap. Binnen de Joodse gemeenschap leeft angst. Angst voor geweld en onverschilligheid,” aldus de officier. “De verdachte kon weten dat hij met Palestijnse sjaal voor het gezicht, dito vlag al roepend ‘Allahu akbar’, angst oproept.”

Doorgeslagen

“Mijn cliënt is geen keiharde terrorist,” aldus A.'s advocaat Willem van Vliet. “Hij zit achter de gordijnen en is bang dat men hem ziet als Syriëganger. Maar hij heeft in het vluchtelingenkamp juist gevochten tegen IS.”

De dag van de vernieling van HaCarmel was hij totaal doorgeslagen, aldus Van Vliet. Hij wilde aandacht voor de Palestijnse situatie vragen. “Maar hij is geen antisemiet. Hij heeft niets tegen het Joodse geloof. Hij zei zelf: ‘We hebben geen hekel aan Joden maar aan het Israëlische leger.’ Het ging mijn cliënt duidelijk om de vlag, het symbool van de staat Israël.”

Over zijn recidive zegt Van Vliet: “Het erkennen van Jerusalem als hoofdstad van Israël door Trump triggerde hem. Zoiets heftigs voor hem gebeurt niet snel weer.”

“Ik ga niks meer doen, zoals in december. Ze hebben van mij niets te vrezen,” zegt A. ten slotte. “Ik heb ook geen geld op zak. Dus: Zand erover, klaar.”

Knuppel

Op 7 december 2017 vernielde A. de vier ruiten van HaCarmel met een knuppel. Hij betrad het restaurant en nam de Israëlische vlag inclusief stok mee naar buiten. Volgens getuigen was hij zeer agressief. Ze probeerden hem ervan te weerhouden de boel te vernielen.

“Ik heb er spijt van. Ik was heel bezorgd over de ontwikkelingen in mijn land,” zei A. aan het begin van de zitting woensdagmiddag.

“Wat hebben die mensen van het restaurant ermee te maken?” vroeg de rechter.

A.: “Ik was opgewonden en dacht: Ik doe iets. Toen ik mezelf terugzag in de video schrok ik. Ik wilde alleen de vlag pakken maar het restaurant was dicht.”

“Waarom moesten alle vier ruiten dan stuk?” vroeg de rechter.

A., een schriel mannetje met een petje en hoody: “Mijn persoonlijke omstandigheden zijn niet in orde. Ik moet alles eerst in orde maken. Ik heb inmiddels een zoon gekregen.”

Te veel cannabis

Er zijn inmiddels rapporten gemaakt door de psychiater en psycholoog. A. heeft een posttraumatische stressstoornis, licht verstandelijke beperking, moeilijke karaktertrekken en gebruikt te veel cannabis. Hij is prikkelbaar, kan zijn boosheid niet in goede banen leiden en doet dingen waarvan hij de consequenties niet overziet.

De man sloot zich in 2008 aan bij een Palestijnse bevrijdingsorganisatie. Zijn vader en broer zijn overleden. Tijdens zijn reis naar Europa is zijn schip gekapseisd. Hij kwam vervolgens in 2014 in Nederland aan en is vader van een zoontje en een dochter, die inmiddels is overleden. Hij heeft momenteel problemen met zijn ex-vrouw.

A.: “Als iets niet naar mijn zin is, word ik ongeduldig. Ik ben ouder geworden en wil een beter leven leiden.”

Maar uit het reclasseringsrapport blijkt dat A. niet op zichzelf kan wonen, maar beter af is in een begeleid wonen traject.

Eerste stap

Advocaat Herman Loonstein van het restaurant, Sami (vader) en Daniel (zoon) Bar-on: “A. heeft gezegd dat hij opnieuw toeslaat. De aanval op HaCarmel was zijn eerste stap, zei hij eerder. De tweede stap wilde hij in de vorige zitting niet aangeven. Kippenvel, angst en grote onzekerheid heerst bij HaCarmel. Zowel de Joodse als niet-Joodse gemeenschap huivert hiervan.”

De dader was, aldus Loonstein, betrokken bij een spraakmakende Europese conferentie in Rotterdam waar ook leden van Hamas aanwezig waren. Loonstein verzoekt om een contact- en gebiedsverbod van vijf jaar voor de zaken van familie Bar-on, eigenaar van HaCarmel.

Ook vraagt hij om een vergoeding van 20.000 euro voor de opgelopen materiële schade.

Restauranteigenaar Daniel Bar-on liet weten dat het na het incident even erg druk was in de zaak, maar dat een week later toch sprake was van een “remmende werking” op de gasten.

Verward

De eerste zitting was december vorig jaar. De rechter besloot de zaak toen niet inhoudelijk te behandelen maar de man, die verward oogde, eerst te laten onderzoeken door een psycholoog en psychiater. A. heeft meegewerkt aan dit onderzoek.

Over de zaak is veel verontwaardiging ontstaan. Het Openbaar Ministerie besloot A., geboren in Damascus, enkel te vervolgen voor vernieling en diefstal, en niet voor terreur, wat op veel kritiek kwam te staan.

A. bleek voor zijn daad al bekend te zijn bij het Meldpunt radicalisering. Hij dreigde te radicaliseren maar werd doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg.

A., die al jaren in Amsterdam woont, zat in Syrië vast in een vluchtelingenkamp dat werd aangevallen door IS en al-Nusr. Hij greep tijdens die aanval ook naar de wapens. De reclassering vermoedt dat hij trauma's heeft opgelopen en last heeft van wanen.

‘Free Palestina’

Tijdens het vernielen van de ramen van het restaurant droeg hij een Palestijnse vlag bij zich. In het restaurant pakte hij de Israëlische vlag weg en riep ‘Allahu akbar’ en ‘Free Palestina’. Politieke partijen spraken van antisemitisch geweld en bezochten HaCarmel.

A. verklaarde na zijn aanhouding bij de politie geen antisemitische motieven te hebben. Wel zei hij ‘verdriet te hebben over de situatie in Palestina’.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden