Celspion loste zaak-Barazani op

De gemeente wil Asaf Barazani het liefst weg hebben van het Damrak, dat de komende jaren moet worden herschapen in de rode loper van de stad. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De gemeente wil Asaf Barazani het liefst weg hebben van het Damrak, dat de komende jaren moet worden herschapen in de rode loper van de stad. Foto ANP/Evert Elzinga

Asaf Barazani, eigenaar van het 'halve Damrak', is in Amsterdam al jaren doelwit van justitie en gemeente. In Israël blijkt hij nu ook doelwit te zijn: van bomaanslagen.

Ze vinden zelf eigenlijk ook wel dat de zaak schreeuwt om commentaar. "Ja, het is een beetje raar als we nu niks zeggen," geeft Asaf Barazani's vrouw Ciska toe. "Maar we doen het niet. We hebben besloten voorlopig niets te zeggen."

Tussen Asaf Barazani en zijn broer Admon (die zich niet Barazani noemt maar Barzilai) bestond aanvankelijk een strikte rolverdeling: Asaf kocht panden op op het Damrak (hij heeft er inmiddels een stuk of vijftien), Admon zorgde ervoor dat in die panden door broers, neven, nichten, et cetera, hotels en restaurants werden geëxploiteerd. De Barazaniclan op het Damrak telde op het hoogtepunt een man of honderd.

In 2004, toen nationale recherche en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) de bedrijven van de familie binnenvielen op verdenking van belastingfraude, spatte het conglomeraat uiteen; justitie is ervan overtuigd dat er op grote schaal zwart geld werd witgewassen via de Luxemburgse Hapoalin Bank.

Admon vertrok daarop naar Israël maar geldt nog steeds als verdachte. Asaf is voor justitie geen verdachte meer, maar hij is nog wel doelwit van de gemeente Amsterdam in een Bibob-procedure (de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

De gemeente wil Asaf Barazani (47) het liefst weg hebben van het Damrak, dat de komende jaren moet worden herschapen in de rode loper van de stad. Barazani zegt zo nu en dan wel te willen verkopen (waarbij bedragen over de honderd miljoen euro worden genoemd), maar komt daar net zo gemakkelijk weer op terug.

"We zijn niet meer in het Duitsland van die schoft Hitler," legde Barazani vorig jaar uit tegenover G, een Israëlische blad. "Ze noemen dit het visitekaartje van Nederland en de helft daarvan is van mij. Ze hebben begrepen dat ik de eigenaar ben, en ik heb de sleutel van Amsterdam in mijn zak en dat doet ze pijn."

Sinds zijn haastige vertrek uit Nederland in 2004 bestiert Admon Barzilai in Tel Aviv onder meer een investeringsvehikel (Metis Capital Ltd.), en treedt hij op als Subarudealer. Zijn bedrijven zijn gevestigd aan de Hamasgerstraat 30 in Tel Aviv. Asaf en Admon Barzilai doen sinds de invallen van justitie hun uiterste best de indruk te wekken dat zij zakelijk niets meer met elkaar te maken hebben, maar dat is schone schijn: Asaf stuurt zijn broer geregeld geld, en zijn Barazani Group (waarbij de Damrakpanden zijn ondergebracht) is ook gevestigd op het adres van Metis Capital.

Terwijl het gekrakeel over mogelijke verkoop van de Damrakpanden vorig jaar volop gaande was, leende Barazani volgens berichten in de Israëlische media op de lokale zwarte markt anderhalf miljoen dollar. Waarom Barazani dat geld niet gewoon leende van een bank, en waarvoor hij het precies nodig had, is onbekend. Naar verluidt zou hij van plan zijn geweest de Emblaze Group over te nemen, een Israëlische investeringsmaatschappij met een beursnotering in Londen.

Eind vorig jaar werden vervolgens de burelen van Subaru/Metis/Barazani aan de Hamasgerstraat in Tel Aviv bestookt met een fragmentatiebom en een handgranaat. In januari arresteerde de politie twee verdachten, de 27-jarige Shaul Buchnik en de 25-jarige Moshe Elbaz. Begin deze maand volgde niettemin een derde aanslag met een fragmentatiebom, waarna opnieuw verdachten werden aangehouden.

Uit het politieonderzoek bleek, meldden de Israëlische kranten, wat de achtergrond was van de aanslagen: de woekeraars van wie hij oorspronkelijk had geleend, hadden Barazani gemaand het geld terug te betalen. Barazani betaalde daarop terug met ongedekte cheques. De woekeraars zouden de lening vervolgens hebben 'doorverkocht' aan Ben Cohen, leider van het in Israël beruchte Ramat Amidarsyndicaat. En Cohen zou ten slotte aanslagen hebben verordonneerd, met als doel uiteraard dat Barazani alsnog over de brug zou komen.

Voor het verzamelen van bewijs gebruikte de politie een oude truc, aldus de krant Haaretz: bij één van de aangehouden verdachten werd een 'celspion' geplaatst, een nep-gevangene die de verdachte zoveel mogelijk moest uithoren.

De verdachte stortte zijn hart uit bij de infiltrant, en zou hebben toegegeven dat weer een andere verdachte 'me zei dat ik met hem mee moest komen, dat het een klus was waarvoor Ben (Cohen) opdracht had gegeven'. Op grond van die verklaring werd Ben Cohen zelf aangehouden. De Amsterdamse Bibob-procedure tegen Barazani loopt nog steeds, aldus de gemeente. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden