PlusFilm

Celle que vous croyez: spannende en verrassende leugens

In Celle que vous croyez wordt al snel duidelijk dat de kijker leugens voorgeschoteld krijgt. Die opzet houdt de spanning erin.

“Voor iemand als ik zijn sociale ­media het zinkende schip en de reddingsboot tegelijk,” bezweert Claire haar therapeut. Beeld
“Voor iemand als ik zijn sociale ­media het zinkende schip en de reddingsboot tegelijk,” bezweert Claire haar therapeut.

Het scheelt maar een paar letters: Claire en Clara. Maar het maakt een wereld van verschil voor de hoofdpersoon van Celle que vous croyez van Safy Nebbou.

“Voor iemand als ik zijn sociale ­media het zinkende schip en de reddingsboot tegelijk,” bezweert Claire (Juliette Binoche) haar therapeut. Met ‘iemand als ik’ bedoelt ze: een vrouw van vijftig, verlaten door haar echtgenoot en genegeerd door haar jongere minnaar Ludo (Guillaume Gouix), die haar onnadenkend ­inwrijft hoe oud ze is.

Daarom roept Claire op Facebook haar alter ego Clara in het leven. Een foto van een aantrekkelijke jonge vrouw is snel gevonden, en zo wordt literatuurprofessor van middelbare leeftijd Claire online de 24-jarige Clara, die modeshows organiseert. In eerste instantie met de ­bedoeling om dichter bij Ludo te ­komen, maar al snel groeit er in plaats daarvan iets tussen haar en twintiger Alex (François Civil), een vriend van Ludo. Hun prille romance voltrekt zich in intieme chats en hitsige telefoongesprekken. Hoe verder dat gaat, hoe meer ook voor Claire het verschil tussen haar en Clara vervaagt. “Het is geen ander leven,” ­bezweert ze. “Het is eindelijk mijn ­leven.”

Nebbou gebruikt Claires therapiesessies als raamwerk voor zijn verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Camille Laurens uit 2016. In de gesprekken met psycholoog ­Catherine (Nicole Garcia) laat hij al snel doorschemeren dat Claire niet de meest betrouwbare verteller is – niet alleen Alex, maar ook haar therapeut (en daarmee de kijker) krijgt hier en daar leugens voorgeschoteld.

Die opzet houdt de spanning erin en zorgt ervoor dat Celle que vous croyez steeds blijft verrassen, al rekt de opeenstapeling van onthullingen in het slot van de film de geloofwaardigheid tot het uiterste. Ook dan blijft de film echter overeind, geankerd in weer eens een glansrol voor acteericoon Binoche, die schittert in deze ongebruikelijke dubbelrol.

Celle que vous croyez

Regie Safy Nebbou
Met Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, Studio K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden